Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. AZIJA
Pietų Azijos ūkiams 2022-ieji buvo sunkūs, bet Indija išlieka prošvaistė
Leo Mirani

Maža pasaulio kraštų, kurie 2023 m. pasitiks tokios formos kaip Pietų Azija. Prisiminkime, kokie regionui buvo 2022-ieji. Šri Lankoje griuvo ūkis, infliacija pasiekė 70 proc., pradėjo trūkti maisto ir degalų, sukilusi visuomenė iš šalies išvijo prezidentą. Pakistanas balansavo prie finansinių įsipareigojimų nevykdymo ribos, nukentėjo nuo biblinių potvynių, pridariusių 32–40 mlrd. JAV dolerių žalos, ir jam tenka pakęsti amžiną minias kurstančio ekspremjero Imrano Khano, kurio pastangomis šalis darosi nevaldoma, trukdymą.

Bangladeše buvo siaubingų pramoninių katastrofų, daugiau potvynių ir visuomenė, beprarandanti kantrybę dėl 1 mln. rohinjų pabėgėlių, kuriuos tenka išlaikyti. Nepalo gyvenimą temdė senkantys užsienio valiutos rezervai.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Bet tarp tokių niūrių įvykių yra ir prošvaistė. Pagal daugumą standartų Indija 2022-uosius išgyveno palyginti nenukentėjusi. Atšaukus pandeminius suvaržymus gyvenimas vėl grįžo į įprastas vėžes, o migrantai vėl galėjo važinėti po šalį. Centrinis bankas palūkanų normas didino ne taip žiauriai kaip turtingos šalys. Infliacija, siekianti apie 7 proc., atrodė visai neprastai JAV ir Jungtinės Karalystės kontekste, ką ir kalbėti apie Pakistaną ir Šri Lanką. Ūkiui buvo prognozuojamas solidus 6,8 proc. augimas per visus metus – didesnis nei kitų didžiųjų ūkių, išskyrus Saudo Arabiją. Vertinant doleriais dabartinėmis kainomis, Indija – jau penkta tarp didžiausių pasaulio ūkių, išstūmusi Jungtinę Karalystę. TVF vertinimu, 2023 m. atotrūkis tarp šių dviejų šalių tik padidės.

2023 02 06 10:00
Spausdinti