Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


PASAULIS 2022. KINIJA
Po bumo – puolimas: Xi Jinpingas toliau kovos su technologijų įmonėmis
Donas Weinlandas
Taip smagu, kad net norisi ploti.

Kinijos vyriausybei 2021 m. pavasarį ir vasarą dar aršiau pradėjus pulti šalies technologijų įmones, verslo vadovai, analitikai ir investuotojai ne kartą klausė, kada tai baigsis? Nuo bene didžiausioms pasaulyje priskiriamų interneto grupių, tokių kaip žaidimų ir socialinių tinklų milžinė „Tencent“ ir Kinijos elektroninės prekybos galiūnė „Alibaba“, rinkos kapitalizacijos bendrai nusibraukė per 1 trln. JAV dolerių. Niekais nuėjo ištisi verslo modeliai, pavyzdžiui, internetinės korepetitorių paslaugos. Investuotojams reikėjo išgirsti, kad jau šviečiasi pabaiga. Bet rugpjūčio 8 d. Komunistų partija pristatė penkerių metų planą, kuriuo siekiama pertvarkyti Kinijos technologijų sektorių, ir taip net optimistiškiausiems sektoriaus stebėtojams patvirtino, kad žiaurios permainos tęsis ir 2022 m.

Artėjant naujiems metams griežtų reguliavimo priemonių poveikį jau pajuto ištisi Kinijos ūkio sektoriai. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas perrašo taisykles, kaip veikia ekonomika ir kas daroma su įmonių surenkamais duomenimis. Dėl to kai kuriems žymiausiems šalies magnatams, kaip antai „Alibabos“ įkūrėjui Jackui Ma, teko suduoti smūgį, o kitas grupes, kaip antai pavėžėjimo paslaugų milžinę „DiDi Global“, priversti paklusti. Dėl reformų tempo įvairiausia veikla – nuo internetinių paskolų platformų ir elektroninės prekybos iki savavaldžių automobilių, socialinių tinklų ir vaizdo žaidimų – užsiimančioms įmonėms tenka ieškoti naujų būdų, kaip uždirbti pinigų ir tvarkyti duomenis.

Dėl to 2022 m. laukia dvi rimtos permainos. Pirmoji bus smukęs Kinijos technologijų sektoriaus pelningumas. Šalies interneto ir elektroninės prekybos milžinės daug metų investuotojams buvo tikra aukso kasykla. Rodikliai sumenks, daliai 2021 m. įgyvendintų reformų atsispindėjus 2022 m. uždarbyje. Bet ne visiems sektoriams taikomos vienodos priemonės. Vienas kraštutinių sprendimų – daliai internetinių popamokinių korepetitorių paslaugų teikėjų teko persitvarkyti į pelno nesiekiančias organizacijas. Taršomas ir vaizdo žaidimų sektorius. Rugsėjį reguliuotojai nurodė žaidimų įmonėms, įskaitant „Tencent“, kad metas liautis vaikytis pelno ir verčiau susidomėti, kaip sumažinti paauglių priklausomybę nuo žaidimų. Panaši lemtis gali laukti trumpųjų vaizdo įrašų sektoriaus, kuriame dominuoja tokios įmonės kaip „ByteDance“, „Kuaishou“ ir „Bilibili“. 2022 m. vertėtų tikėtis mažos grąžos iš tų sričių įmonių.

Kinijos didžiausios elektroninės prekybos grupės – „Alibaba“, „Pinduoduo“ ir „JD.com“ – verčiamos stoti prieš daugelį monopolistinių praktikų, anksčiau prisidėjusių prie didesnio jų uždarbio. Į maisto pristatymą orientuotai superprogramai „Meituan“ įsakyta geriau pasirūpinti miniomis jai dirbančių vairuotojų. Tokios permainos apkarpys įmonių pelną ir apkapos akcijų kainas. Pasak investicijų valdymo paslaugas teikiančios „Bernstein“, „Tencent“ kainos ir pelno santykis 2022 m. smuks iki 24, nors 2020 m. siekė apie 32.

2022 02 22 06:32
Spausdinti