Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


SAULĖS PRITEMDYMAS
Prabilus apie saulės geoinžineriją jau nebeima juokas
The Economist
Scanpix
Mažiau šviesos ir šilumos.

Vienas būdų sutvarkyti atsitiktinai pakeistą klimatą – vėl jį sąmoningai pakeisti.

Per dešimtmetį labai daug kas gali pasikeisti. Maždaug kas tiek laiko įvyksta Pasaulinės klimato tyrimų programos (WCRP) rengiama Atviroji mokslo konferencija. Pasak klimato mokslininko ir WCRP nario Jimo Hurrello, 2011 m. renginyje beveik niekas nekalbėjo apie geoinžineriją – idėją sąmoningai padaryti poveikį Žemės klimatui, kad šis atvėstų ir taip būtų neutralizuotas kitas įsikišimas – šiltnamio efektą sukeliančių dujų sukeltas visuotinis atšilimas.

2023-iaisiais Ruandoje vykusiame renginyje dr. J. Hurrellas skaitė pagrindinį pranešimą šia tema. Jo teigimu, panašių „pranešimų, kalbų ir plakatų buvo šimtai“. Visa tai atspindi platesnes mąstysenos permainas. Palyginti nedidelis mokslininkų ratas geoinžinerija rimtai domisi jau daug metų, bet aplinkosaugos nevyriausybinės organizacijos ir politikai jos vis dar vengė. Dabar situacija pradeda keistis.

Nuo 2023 m. pradžios saulės geoinžineriją, kartais vadinamą saulės spinduliuotės modifikavimu (SSM), visiškai arba iš dalies jau aptarinėja Europos Komisija ir Europos Parlamentas, JAV vyriausybė, Klimato kaitos perviršio komisija (svarbių asmenų iš viso pasaulio klubas) ir keturios atskiros Jungtinių Tautų tarnybos. Visose šiose ataskaitose teigiama, kad pasauliui nesiseka pakankamai greitai mažinti taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, todėl prasminga tinkamai išnagrinėti SMM grėsmes ir naudą.

2024 01 26 06:45
Spausdinti