Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 8 d.


PASAULIS 2022. VERSLAS
Prisisekite saugos diržus: keliauti į užsienį šiemet taps paprasčiau, bet apribojimai išliks
Simonas Wrightas
Vėl šypsenos, paslėptos po kaukėmis.

Pandemijos pradžios simboliu buvo tapusios ištuštėjusios prekybos centrų lentynos, kai pasaulinės tiekimo grandinės ėmė girgždėti nuo spaudimo, kurį nulėmė paniškas pirkimas ir dėl COVID-19 kilę sutrikimai. Sistema greitai prisitaikė, bet iki šiol vienas – tarptautinių keliautojų – trūkumas išlieka. Lėktuvuose net geriausiu atveju užpildoma tik pusė visų vietų, o daugelis oro uostų pasaulyje vis dar tuštoki. JT Pasaulio turizmo organizacijos duomenimis, tarptautinių atvykimų skaičius 2020 m. sumažėjo 75 proc., o į užsienio šalis keliavo 1 mlrd. žmonių mažiau. Geresnių rezultatų nesitikima ir 2021 m. Tačiau 2022-ųjų perspektyvos atrodo ne tokios niūrios.

Vis daugiau žmonių vėl atras malonumą įsėsti į lėktuvą ir spontaniškai nukeliauti į kitą miestą, dalyvauti ilgai planuotose šeimos narių vestuvėse ar leistis į geriausias atostogas savo gyvenime. Nors bendrovių vadovai toliau praleis daugybę laiko įtempę nugaras priešais vaizdo kameras, vis daugiau jų galės išsitiesti ir verslo klasės krėsluose. Kelis dešimtmečius prieš pandemiją tarptautinių kelionių skaičius sparčiai augo, o užsienio turistų nuo 1990 iki 2019 m. padaugėjo tris kartus. Šį šuolį nulėmė pigių skrydžių bendrovės, augantis gyvenimo lygis ir daugiau laisvalaikio. Galiausiai šios jėgos vėl įsigalės.

Prasidėjus pandemijai prognozuota, kad užsienio kelionės 2019 m. lygį pasieks anksčiausiai 2023 m., o labiau tikėtina, kad tik 2024-aisiais. Kol kas toks spėjimas turi pagrindą. Užsienio kelionės vis dar susiduria su suvaržymais ir atsigauna palengva. Net dabar tik trys šalys – Kolumbija, Kosta Rika ir Meksika – nėra įvedusios jokių apribojimų turistams, bet 88 valstybės yra visiškai uždarytos, daugelyje kitų taikomi griežti suvaržymai. Vis dėlto, didėjant skiepijimo mastui ir mažėjant užsikrėtimų skaičiui, taisyklės bus sušvelnintos, o maršrutai – atidaryti. Didžioji dalis pasaulio gyventojų negalėjo atvykti į JAV, iki lapkritį buvo pakeistos taisyklės.

Atsigavimas bus netolygus. Didžiosiose šalyse vidaus turizmas jau atsigavo – JAV artėja prie iki COVID-19 buvusio lygio, o Kinija jį jau pralenkė. Daugėja ir regioninių kelionių. Skrydžių sektoriui atstovaujanti IATA prognozuoja, kad 2022 m. Europoje kelionių skaičius pasieks beveik 80 proc. prieš pandemiją buvusio lygio. Tačiau atsigavimas Azijoje, palyginti su likusiu pasauliu, buvo lėtas ir gali šlubuoti toliau. Tolimųjų skrydžių ims daugėti tik išaugus skiepijimo mastui, o gausias taisykles ir apribojimus bus lengviau perprasti.

2022 02 16 06:32
Spausdinti