Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


SEKSUALINĖ PRIEVARTA IR KATALIKŲ BAŽNYČIA
Reformų siekiantys katalikai nori rimtų permainų seksualinės prievartos suterštoje Bažnyčioje
The Economist
Shutterstock
Vatikane – pokyčių aušra?.

Sklando kalbos apie schizmą.

Ši istorija – viena iš tūkstančių panašių. Juano Cuatrecasaso sūnus lankė katalikų organizacijos „Opus Dei“ valdomą mokyklą Bilbao. Kai jam buvo apie dvylika, berniukas ėmė bijoti eiti: užsirakindavo vonios kambaryje, kentė nuo panikos priepuolių. Tėvams jis papasakojo, kad religijos mokytojas nusivedė jį į savo kabinetą, liepė nusivilkti marškinius, pasisodino ant kelių ir rodė pusnuogių moterų nuotraukas, o po to čiupinėjo berniuką per drabužius. Vėliau jį išprievartavo rašikliu.

J. Cuatrecasasas pirma nuėjo į mokyklą, ne į policiją. Apskųstasis kunigas teigė liepęs berniukui nusivilkti, nes buvo karšta, o nuotraukas rodė norėdamas paaiškinti apie moterų seksualinę raidą. Mokykla neigė blogiausia. Berniuką apklausė, pasistengė, kad jo pasakojimas atrodytų išgalvotas. Galiausiai teismas Ispanijoje pripažino mokytoją kaltu ir skyrė vienuolika metų kalėti, nors po apeliacijos nuosprendis buvo sušvelnintas. J. Cuatrecasasas kartoja tai, kas dažnai skamba: prievarta tikrai baisi, bet daliai aukų pikčiausia dėl to, kaip Bažnyčia su tuo tvarkosi. Per dažnai ji neigė, kad yra problema, nesiskaitė su aukomis ir tiesiog perkėlė prievartautojus į naują vietą, kur jie vėl galėjo nusikalsti.

Pastaruosius 20 metų Romos katalikų bažnyčią vienas po kito talžo, regis, nesibaigiantys prievartos prieš vaikus skandalai. 2002 m. laikraštis „The Boston Globe“ atskleidė kunigų seksualinį priekabiavimą prie vaikų ir kad kardinolas Bernardas Law, tuometis Bostono arkivyskupas, nusprendė tai nuslėpti. Panaši prievarta atskleista po plataus masto tyrimų JAV, Australijoje ir Europoje. Pavieniai, bet pasikartojantys skandalai Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje rodo, kad problema pasaulinė.

2022 08 23 06:45
Spausdinti