Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BJAURUS NAUJAS RESPUBLIKONŲ PARTIJOS VEIDAS
Respublikonai tebėra D. Trumpo partija ir vis tiek gali laimėti
The Economist
Scanpix
Amerikos gelbėtojas?.

Asimetriškas susiskaldymas smarkiai veikia

Dickui Cheney, vieninteliam Vajomingo deputatui Atstovų Rūmuose Ronaldo Reagano laikais, rinkėjai retai kėlė problemų. Memuaruose buvęs viceprezidentas pasakoja, kaip paprastai buvo agituojama toje nepaprastai konservatyvioje valstijoje. „Prie baro senas kaubojus nužvelgė mane ir paklausė: „Ar tu demokratas, sūnau?“ Atsakiau: „Ne, sere.“ „Ar tu teisininkas?“ – paklausė. Atsakiau, kad ne, ir jis pasakė: „Tada balsuosiu už tave!“

Kai 2016 m. D. Cheney duktė Liz Cheney, jaunesnė jo versija politikoje, nusprendė kovoti dėl senosios tėvo vietos, jai buvo dar paprasčiau. Politikė surinko daugiau nei 60 proc. balsų, nors turėjo teisininkės išsilavinimą. Bet pastaruoju metu Vajomingo konservatyvieji pasirinko naują politinį standartą – „Ar pritari D. Trumpui, kad visuotiniai rinkimai buvo pavogti?“ – ir šio testo ji neišlaikė.

Nuo pat pradžių garsiai kritikavusi buvusio prezidento Didįjį melą, ji buvo viena iš dešimties Atstovų Rūmų respublikonų, balsavusių už D. Trumpo apkaltą dėl to melo įkvėpto Kapitolijaus puolimo. „Respublikonai turi nuspręsti, ar rinksimės tiesą ir ištikimybę Konstitucijai, ar apleisime teisės viršenybę“, – rašė politikė, respublikonų senatoriams išteisinus D. Trumpą. Net sulaukusi grasinimų mirtimi ir išmesta iš partijos vadovybės, ji nepasidavė.

2022 02 11 06:45
Spausdinti