Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19 VAKCIJA
Šalčio terapija: paskiepyti 300 mln. amerikiečių bus nelengvas iššūkis
The Economist

Kokią procedūrą planuoja federalinė valdžia ir valstijos?

Paklausus, kas neduoda miegoti naktį, Teksasui laukiant pirmųjų COVID-19 vakcinų, Imelda Garcia iš valstijos sveikatos departamento išskiria du priešingus scenarijus: arba vakcinos rimtai trūks, arba liks daugybė nepanaudotų dozių, niekam nepanorus skiepytis. Dėl to paties neramu ir daugeliui kitų visuomenės sveikatos specialistų tuo metu, kai 6,4 mln. vakcinos dozių jau laukia paruoštos išplatinti po visas JAV, vos gavus federalinės Maisto ir vaistų administracijos (FDA) ženklą.

Pirmoji patvirtinta vaistų gamintojos „Pfizer“ ir „BionTech“, netrukus ir „Modernos“ vakcina. Abiejų vakcinų veiksmingumas siekia apie 95 proc., paskiepijus dviem dozėmis. Vargu ar nevaldomą JAV epidemiją jos sustabdys anksčiau nei, geriausiu atveju, ateinantį pavasarį. Bet su skiepais nuo COVID-19 JAV žengia priekyje, taigi Europoje ir kituose pasaulio kraštuose bus atidžiai stebima, ko galima pasimokyti iš pirmųjų šalies patirčių.

Kad JAV būtų pasirūpinta COVID-19 vakcinų tiekimu, gegužę dabartinė administracija pristatė partnerystės programą „Operation Warp Speed“. Vykdant programą, vasarą iš anksto nupirkta 100 mln. tiek „Pfizer“, tiek „Modernos“ vakcinos dozių; daug jų jau pagaminta. Tiek viena, tiek kita bendrovė numato iki 2020 m. pabaigos pagaminti apie 20 mln. dozių, skirtų amerikiečiams. Maždaug tiek reikėtų visiems JAV medicinos darbuotojams, kuriuos norima paskiepyti vienus iš pirmųjų, vos bus gautos pirmosios dozės.

2020 12 29 06:00
Spausdinti