Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PASAULIS 2023. APŽVALGA
Sandėris su velniu: nauja energetikos sistema pareikalaus nepatogių kompromisų
Patrickas Foulisas

2022 m. Europoje ir didžiojoje pasaulio dalyje energijos šokas sukėlė chaosą ir paskatino infliaciją, padidino recesijos tikimybę. 2023 m. pasaulis vis dar bandys prisitaikyti prie nestabilių naftos ir dujų rinkų, bet taip pat dės dvigubai daugiau pastangų sukurti pigesnę, švaresnę ir saugesnę energetikos sistemą.

XX a. iškastinio kuro eroje būta daug sandėrių su velniu: nuo Franklino D. Roosevelto aljanso su Saudų gimine 1945 m. iki Europos susitarimų su posovietine Rusija. 2023 m. dauguma šalių sudarys dvi naujas šėtoniškas sutartis. Trumpuoju laikotarpiu bandydamos užsitikrinti saugumą jos investuos į taršų iškastinį kurą, o ilguoju laikotarpiu imsis valstybinės pramonės politikos spartinti atsinaujinančiųjų energijos išteklių naudojimą.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Rusijos invazijos į Ukrainą sukelta krizė buvo skausminga. Iki 2022 m. rugsėjo trečdalį 9 proc. infliacijos turtingose šalyse sudarė energija. Prezidentui Vladimirui Putinui užsukus dujų į Europą srautą įmonės ir vartotojai buvo priversti per metus 10 proc. sumažinti vartojimą ir ėmė baimintis deindustrializacijos. Europai siekiant laivais importuoti daugiau suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) pasaulinė jų kaina gerokai išaugo, todėl skurdesnėse šalyse, tokiose kaip Pakistanas, teko stipriai mažinti gamybą. Naftos kainos išliko aukštos, o OPEC išlieka grėsminga, nes sumažino gavybą nepaisydama JAV prezidento Joe Bideno prašymų ją padidinti. Akmens anglių paklausa vėl pasiekė visų laikų aukščiausią lygį.

2023 01 16 06:45
Spausdinti