Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 21 d.


SAULĖS MAŠINERIJA
Saulės energija – vis pigesnis energijos šaltinis – turės nepaprastą reikšmę
The Economist
Shutterstock

Kuo daugiau naudojamas, tuo pigesnis energijos šaltinis – tai pramonės istorijos posūkio taškas

Fotovoltinis elementas labai paprastas. Tai kvadratinis apie penktadalio milimetro storio silicio gabalas, kurio kraštinės paprastai 182 milimetrų ilgio, su plonyčiais laidais vienoje pusėje ir elektros kontaktais kitoje. Elementą veikiant šviesai, silicyje susidaro elektrinis potencialas, t. y. įtampa, todėl jis ir vadinamas fotovoltiniu. Sudarysi vieną ir kitą pusę jungiančią grandinę, ir tiesioginėje saulės šviesoje tas potencialas gali duoti apie septynis vatus elektros energijos.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Šiemet pasaulyje bus pagaminta apie 70 mlrd. tokių saulės elementų, diduma Kinijoje, ir sudėta tarp stiklo lakštų gaminant tai, ką specialistai vadina moduliais, bet kiti žmonės dažnai vadina panelėmis. Daugumą modulių, kurie atsidurs ant gyvenamųjų namų stogų, paprastai sudaro 60–72 elementai, o skirtus komercinėms reikmėms – daugiau. Moduliai tieks energiją individualiems namams, vietinėms elektros bendrijoms, konkretiems pramonės kompleksams ir elektros tinklams. Jie nepastebimi gulės ant stogų, dailiai išdėstyti stovės prie kaimo mokyklų, kels kontroversijas sustatyti žmogaus nelytėtose dykumose, proziškai kabos ant daugiabučių balkonų, jų rasi beveik visose kitose įsivaizduojamose vietose.

2024 08 02 06:45
Spausdinti