Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PASAULIS 2022. MOKSLAS IR TECHNOLOGIJOS
Seniai laikas: ilgojo kovido tyrimai ir gydymas padės įveikti ir kitas ligas
Slavea Chankova

2022 m. pabaigoje vakcinos, veiksmingesni vaistai ir persirgus natūraliai susiformavęs imunitetas nustums COVID-19 į įprastų sezoninių infekcijų gretas, dėl kurių žmonės retai kada suka galvą. Bet milijonai per pandemiją užsikrėtusių žmonių vis dar negaluos. Jiems ramybės neduos vienokie ar kitokie iš kone 200 simptomų, būdingų vadinamajam ilgajam kovidui.

Daugelis iš šių pacientų šviesą tunelio gale pamatys dar pirmoje 2022 m. pusėje, kai pasirodys 2021-aisiais pradėtų ilgojo kovido tyrimų rezultatai. JAV nacionalinis sveikatos institutas šio negalavimo priežastims ir gydymo būdams tirti išleido per 1 mlrd. JAV dolerių. Didžiojoje Britanijoje vykdoma daugiau kaip 15 tyrimų su tūkstančiais ilgojo kovido pacientų.

Dideliu mastu bandomi kai kurie jau egzistuojantys vaistai ir reabilitacijos metodai.

Atradimų tikimasi trijose pagrindinėse srityse. Visų pirma, viliamasi nustatyti biologinius mechanizmus, kurie lemia labiausiai sekinančius simptomus, kaip antai dusulį ir išsiblaškymą. Pavyzdžiui, kai kurie tyrimai gilinasi į smegenų tūrio ir sandaros pokyčius. Žinodami, ar ilgojo kovido simptomus sukelia tam tikrų audinių, kraujagyslių ar nervų sistemos pažeidimai, galėtume susiaurinti tyrimus ir bandyti sukurti vaistus. Daugeliui kenčiančiųjų palengvės vien sužinojus, kas lemia simptomus, nes tada jau tikrai bus aišku, kad jie viso to neišsigalvojo.

2022 02 04 17:12
Spausdinti