Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KLIMATO KAITA
„Shell“ vadovas dalijasi nemaloniomis tiesiomis apie naftą ir klimato kaitą
The Economist
Shell
B. van Beurdenas nespaudžia stabdžių.

Nyderlanduose užaugęs Benas van Beurdenas vaikystėje turėjo pareigą rūpintis, kad anglių kibiras nebūtų tuščias. Neapkenčiamas darbas, ypač kai šaltą dieną tekdavo tipenti iki pašiūrės sodo gale. „Ir šiandien jaučiu tą drėgną, stingdantį šaltį, kylantį kojomis“, – olandams pernai pasakojo B. van Beurdenas. Jis nekentė anglimis kūrenamos krosnies, nes turėjo prie jos praustis. Nekentė plaušinės, nes ji neilgai likdavo karšta. Bet iš to gavo šaltą, sunkią pamoką, kokia svarbi yra energija.

Antrai iš didžiausių biržoje kotiruojamų pasaulio naftos bendrovių „Royal Dutch Shell“ vadovaujantis B. van Beurdenas – ne pirmas daug uždirbantis vadovas, prisiminęs sunkią vaikystę. Bet dėl vėlesnių įvykių jo pasakojimas kelia daug jausmų. Anksčiau neturėję gamtinių dujų, XX a. 7-ajame dešimtmetyje Nyderlandai pradėjo eksploatuoti milžinišką šalyje atrastą Groningeno telkinį. Anglių kibirą ir šaltą plaušinę pakeitė karštas dušas, o B. van Beurdeno šeimai prasidėjo naujas gyvenimas.

Šiomis dienomis sunerimus dėl pasaulinio atšilimo energetikoje vyksta naujas virsmas, pereinant nuo iškastinio kuro prie švarios energijos. Iš didžiųjų naftos bendrovių B. van Beurdeno vadovaujamos „Shell“ bandymai išlaviruoti intriguoja labiausiai. 2016 m. įmonė paklojo 52 mlrd. JAV dolerių už „BG Group“ ir tapo didžiausia kotiruojama dujų tiekėja. Naftos svarba bendrovės versle sumenko; vertinant gavybos metais jos rezervai atsilieka nuo kitų Vakarų įmonių, t. y. „ExxonMobil“, BP, „Total“ ir „Chevron“. „Shell“ drąsiau už varžoves prognozuoja, kad per ateinančius 30 metų pasaulyje bus milžiniška švarios energijos paklausa, ir vienintelė susiejo vadovo atlyginimą su pasiekimais mažinant anglies dioksido emisiją visose veiklos srityse, įskaitant prekybą tokiais produktais kaip benzinas, kuriam tenka didžiausia šio sektoriaus taršos dalis.

Nors girdima ciniškų nuomonių, kad kintant energetikos sektoriui naftos bendrovės „tik vaizduoja ekologiškas“, „Shell“ pastangas reikia vertinti rimtai. Bet kiek rimtai? Nors klimato kaita – neatidėliotinas klausimas, B. van Beurdenas neplanuoja balsuoti už ateitį be jokių anglies junginių ir įspėja, kad „Shell“ neturėtų persistengti. Siekdamas paaiškinti priežastis jis pateikia keletą nemalonių tiesų.

2019 08 16 03:05
Spausdinti