Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PASAULIS 2022. AZIJA
Tragiška girdėta istorija: Talibanui paaiškės, kad valdyti sunkiau, nei kariauti
Benas Farmeris
Naujo tipo biurokratas.

Jau seniai kenčiantys Afganistano gyventojai pasitiks 2022-uosius pradėdami naują, bet, deja, pažįstamą ilgos šalyje siaučiančios suirutės etapą. Išvedus JAV ir NATO karius įspūdingai žlugo tarptautinės bendruomenės palaikoma vyriausybė, grįžo Talibanas ir buvo atkurtas islamiškas emyratas.

Prieš pergalę Talibanas teigė, kad išmoko žlugusio, represyvaus XX a. pabaigos režimo pamokas ir pasikeitė. Pirmieji ženklai rodė ką kita. Vadovauti ėmėsi judėjimo senoji gvardija. Moterims vėl neleista dirbti, sustabdytas moterų lavinimas. Atkurta moralinių nusikaltimų ministerija. Tvarka vėl palaikoma jėga.

Talibano pergalė užbaigė karą, per kurį kas mėnesį žūdavo šimtai žmonių, bet šaliai vis tiek gresia daug rimtų problemų. Sausra, COVID-19 pandemija ir karas – viskas susidėjo ir atvedė prie humanitarinės krizės dar tada, kai Talibanas nebuvo perėmęs šalies. Dabar toji krizė sparčiai aštrėja, nes Talibano pergalė paspartino ekonominį krachą. Naujasis emyratas neturi pinigų, o ir rimtų planų, kaip jų gauti. Valdant ankstesnei administracijai tris ketvirčius biudžeto sudarydavo užsienio pagalba, bet dabar ji įšaldyta. Jungtinės Tautos perspėjo, kad milijonui vaikų gresia bado pavojus.

Tarptautinei bendruomenei, prieš kurią ir humanitarinė katastrofa, ir nepasitaisęs Talibanas, teks rinktis, bendrauti ar izoliuoti. Abu variantai pavojingi. Palikus šalį likimo valiai bus daug žmonių kančių, kils didžiulės migracijos bangos ir bus prarasta bet kokia galimybė nukreipti Talibaną link nuosaikumo. Tačiau bet kokiu bandymu bendrauti talibai pasinaudos kaip proga vadinti savo valdžią pripažinta ir tvirčiau suimti ją į rankas.

2022 01 25 06:31
Spausdinti