Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Turkijos šimtmetis gali sutapti su R. T. Erdoğano eros pabaiga
Piotras Zalewskis
Visos puošmenos.

Šiuolaikinei Turkijai, kurią Kemalis Atatürkas sukūrė iš Osmanų imperijos likučių, 2023-iaisiais sukanka 100 metų. Nuotaika vargu ar bus šventiška.

2010 m. autoritariškas šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas pažadėjo iki 2023 m. padidinti Turkijos BVP iki 2 trln. JAV dolerių ir paversti valstybę vienu iš dešimties didžiausių pasaulio ūkių. Tačiau dėl 80 proc. infliacijos ir silpnos valiutos, kurias daugiausia nulėmė paties R. T. Erdoğano politika, šalis įstrigo 19 vietoje. Vertinant JAV doleriais, BVP net sumažėjo nuo 957 mlrd. JAV dolerių 2013 m. iki 815 mlrd. dolerių 2021-aisiais.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

R. T. Erdoğaną gali pražudyti ne tik ekonomika, bet ir nepasitenkinimas korupcija bei nerimas dėl institucinio nuoseklumo. Prezidento ir parlamento rinkimai vyks birželį. Opozicija dar nepasiūlė savo kandidato į prezidento postą, bet apklausos rodo, kad antrajame rinkimų etape R. T. Erdoğanas pralaimėtų bet kuriam iš numanomų pretendentų. Opozicinis aljansas gali sutriuškinti jo valdančiąją Teisingumo ir plėtros partiją ir koalicijos partnerę Nacionalistų judėjimo partiją. Prezidento politinis nekrologas rašytas jau ne kartą, bet net sąjungininkai pripažįsta, kad šie rinkimai jam bus sunkiausi.

2023 01 30 06:40
Spausdinti