Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. KINIJA
Uždaryta, neterminuotai: vargu ar 2022-aisiais Kinija vėl atvers sienas
Sue-Lin Wong
Įveiksim.

2021-ųjų birželį vienas iš labiausiai gerbiamų Kinijos mokslininkų atsargiai užsiminė, kad gal Kinijai 2022 m. reikėtų pradėti švelninti nulinio COVID-19 atvejų skaičiaus politiką. Dėl blaivios, mokslu pagrįstos analizės su vyriausiuoju prezidento Joe Bideno patarėju medicinos klausimais Anthony Fauci lyginamas Zhang Wenhongas internete buvo pastatytas prie gėdos stulpo. Oficiali žiniasklaida paskelbė buvusio sveikatos ministro (pats jis iš finansų) straipsnį, kuriame išreiškė „nuostabą“, kad kyla minčių mažinti kontrolę. Komunistų partijai tikslas eliminuoti COVID-19 užsikrėtimo atvejus – prioritetas. Kinija yra paskutinė iš didžiųjų pasaulio šalių, tebetaikanti nulinio COVID-19 atvejų skaičiaus politiką.

Vienintelis atvejis gali baigtis visų miesto gyventojų testavimu ir suvaržytu judėjimu. Buvo vietos valdžios pareigūnų, atleistų dėl keleto atvejų jų teritorijoje. Dauguma užsieniečių neįsileidžiami, o jei kam pavyksta patekti į šalį, laukia mažiausiai 14 dienų griežto karantino viešbutyje.

Daugeliui Kinijos gyventojų patinka neturėti jokio COVID-19. Dėl to partijai sunku vėl atverti sienas. Delta atmainos siautėjimas kitose šalyse patvirtino vadovų įsitikinimą, kad būtų pražūtinga pereiti prie „COVID-19 toleruojančios“ visuomenės. Vidinės propagandos mašina ne vieną mėnesį gyrėsi, kad Kinijos autoritarinė sistema pranašesnė siekiant užgniaužti virusą.

Nors keli žymiausi šalies mokslininkai atsargiai kėlė klausimą, kiek gali trukti Kinijos nulinio COVID-19 atvejų skaičiaus politika, kol kas neatrodo, kad valdžia ketina atsisakyti savo pozicijos.

2022 02 11 06:33
Spausdinti