Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MASKVA IR ANTRANKIAI
V. Putinas perėjo nuo autokratijos prie diktatūros
The Economist
Scanpix
Televizija sukūrė, specialiosios tarnybos saugo.

Tai atsiliepia rusams visoje šalyje

Spalio 14-ąją Maskvoje įsikūręs restoranas „Twins Garden“ buvo tarp pirmųjų Rusijoje, kuriems skirta „Michelin“ žvaigždučių. Tokia proga restoranas svečius iš aukštuomenės vaišino šampanu „Bollinger“, išskirtiniu savo patiekalu „jūrų ežiais su citrusiniais vaisiais ir krūminių perilių lapais“ ir novatorišku „3D spausdintuvu atspausdintu „kalmaru“ iš pupelių su kalafiorais ir juodaisiais ikrais“. Restorano stogo terasoje, nuo kurios atsiveria vaizdas į A. Puškino aikštę, svečiai galėjo gėrėtis gražiai apšviesta Maskvos panorama. Apačioje palei neseniai suremontuotas gatves, prie kurių rikiuojasi kavinės ir butikai, vaikščiojo pėstieji arba skubėjo į naują „Toskos“ pastatymą Didžiajame teatre. Dviračiais zujo kurjeriai, kad būtų numalšintas namie likusių, ar biure įstrigusių, žmonių alkis.

Susirinkusieji būtų galėję įžiūrėti ir mažiau kaip už kilometro esantį pastatą, kuriame įsikūrusi seniausia Rusijoje žmogaus teisių organizacija „Memorial“, kurią tuo metu šturmavo kaukėti chuliganai. Tuzinai jų, lydimi valstybinės TV komandų, įsiveržė į lenkų režisierės Agnieszkos Holland filmo „Ponas Džounsas“ apie badą, kurį XX a. 4-ojo dešimtmečio pradžioje Ukrainoje sukėlė Stalinas, peržiūrą. Užšokę ant scenos, chuliganai smūgiuodami kumščiais į orą šaukė „gėda“, „fašistai“ ir kažką apie Goebbelsą. Kai pasirodė policininkai, jie antrankių pora užrakino pastato duris ir iki paryčių paliko darbuotojus viduje.

1987 m., kai įkurta „Memorial“, kurios tikslas rinkti dokumentus apie stalinistines represijas, valstybėje buvo apie 200 sąžinės kalinių. Šiandien, kaip skaičiuoja „Memorial“, Rusijoje yra mažiausiai 410 politinių kalinių. Tą dieną, kai buvo suteiktos „Michelin“ žvaigždutės, protestuose prieš sąvartyną, planuojamą istoriniame mieste netoli Maskvos, dalyvavusiam aktyvistui Viačeslavui Jegorovui skirta 15 mėnesių kalėjimo bausmė. Prieš kelias dienas Maskvos socialinių ir ekonomikos mokslų mokyklos, kuri yra vienas žymiausių nepriklausomų šalies universitetų ir žinoma Šaninkos vardu, rektorius Sergejus Zujevas buvo iš ligoninės lovos nuvežtas į kalėjimo kamerą. Universitetą turbūt uždarys. Rektorių buvo paleidę, atliko jam širdies operaciją, o lapkričio 9-ąją vėl uždarė.

2021 12 03 06:40
Spausdinti