Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. AFRIKA
Vangi, vargstanti milžinė: Nigerijos ūkiui toliau bus sunku
Kinley Salmonas
Unsplash
Lagosas.

Užsachario Afrikos likimas susipynęs su Nigerijos likimu. Vienas iš šešių Užsachario Afrikos gyventojų – nigerietis, o šalies ūkis – didžiausias žemyne. Klestinti Nigerija padeda kilti ir kaimynėms, o klumpanti tempia jas žemyn. Todėl bėda, kad 2015–2020 m. Nigerijos ūkis augo taip lėtai, kad realiais terminais vidutinis nigerietis pradėjo gyventi blogiau.

Prie problemos prisidėjo 2015 m. smukusios biržos prekių kainos. Vis dėlto nemažai žalos šalis prisidarė pati. 2019 m. vyriausybė užvėrė Nigerijos sausumos sienas visoms prekėms, esą tam, kad neleistų kontrabandininkams konkuruoti su vietos gamintojais. Tai baigėsi didesne infliacija. Dėl pastangų išlaikyti geresnį valiutos kursą ribojant prieigą prie dolerių įmonėms pasidarė sunku importuoti pagrindines gamybos priemones. Centriniam bankui vis tiek teko ne kartą devalvuoti nairą. Tada prasidėjo pandemija.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tarp tamsumų yra prošvaisčių. 2021 ir 2022 m. ūkis augo šiek tiek sparčiau, paskatintas atsigavimo po pandemijos ir išaugusios naftos kainos. Komercinėje šalies sostinėje Lagose gausu startuolių. Per pirmuosius šešis 2022 m. mėnesius Nigerijos startuolės pritraukė dukart su viršum daugiau lėšų nei per tą patį 2021 m. laikotarpį. Nolivudas, vietinis atsakymas Holivudui, pastato apie 2,5 tūkst. filmų per metus ir pagal produkcijos apimtį pasaulyje užima antrą vietą kino sektoriuje. Nigerijos muzikantai nuo Burna Boy iki Wizkid renka pilnus stadionus visame pasaulyje.

2023 02 22 10:00
Spausdinti