Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. FINANSAI
Viltys dėl popandeminio našumo ir toliau nepasiteisins
Callumas Williamsas
Freepik

Vakcinų nuo COVID-19 išradimas, patvirtinimas ir platinimas 2020–2021 m. paskatino optimizmo dėl ateities bangą. Jei žmonės per kelis mėnesius sukūrė priemones pasaulinei pandemijai sustabdyti, ką dar jie gali padaryti?

Daugelis ekonomistų puoselėjo viltį, kad pasaulis priartėjo prie „dvidešimtųjų proveržio“ ribos ir kad jau greitai bus sukurta vakcina nuo vėžio, savavaldžiai automobiliai ir virtualiosios realybės akiniai plačiosioms masėms. Buvo pridedama, kad išpopuliarėjęs darbas iš namų padidins produktyvumą, nes sumažės keliauti į biurus skiriamas laikas.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Bet realybė nepateisino didžiųjų lūkesčių. Produktyvumo rodiklis, kuris matuoja, kiek vertės žmonės sukuria darbo vietoje, sparčiau augo 2020 ir 2021 m., bet tai didžiąja dalimi lėmė faktas, kad žemos kvalifikacijos darbuotojai negalėjo dirbti, ir tai automatiškai padidino vidurkį. Nuo tada produktyvumo augimas grįžo prie įprasto lygio. Naujausi duomenys rodo, kad jis dabar greičiausiai krinta (žr. grafiką). Mažai tikėtina, kad 2023 m. kas nors pasikeis. Tai labai svarbu, nes didesnis našumas yra pagrindinė didėjančio BVP ir augančių atlyginimų priežastis.

2023 01 12 11:00
Spausdinti