Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UŽSIBLOKAVĘ PROTAI
Vyriausybės randa naujų būdų užgniaužti išraiškos laisvę internete
The Economist
Scanpix iliustr.

Kandidatai į autokratus mokosi iš Kinijos ir vieni iš kitų

Spalio 8-ąją žurnalistams Mariai Ressai ir Dmitrijui Muratovui skirta Nobelio taikos premija už „pastangas apsaugoti išraiškos laisvę“. Kremlius pasveikino D. Muratovą už „drąsą“, o jis tikrai drąsus. Šeši žurnalisto kolegos iš rusų laikraščio „Novaja Gazeta“, kurį jis įkūrė 1993 m., buvo nužudyti.

Drąsi ir M. Ressa. Jos naujienų organizacijos „Rappler“ pradžia – 2011 m. feisbuke įkurtas puslapis. Tai viena iš saujelės Filipinų organizacijų, kritikuojančių prezidentą Rodrigo Duterte, kuris ragina policiją žudyti įtariamuosius be teismo. Nuo tada, kai R. Duterte atėjo į valdžią, nužudyta mažiausiai dešimt žurnalistų. 2016 m., būdamas išrinktuoju prezidentu, jis pasakė: „Tik tai, kad esi žurnalistas, neatleidžia tavęs nuo nužudymo, jei esi kalės vaikas.“

Nobelio premija pripažįstama liūdna tiesa. Pasaulyje mažėja išraiškos laisvės. Tiesmukiausi metodai tildyti nepritariančiuosius plačiai taikomi: autokratai ir nusikaltėlių gaujos dažnai eina kalaviju prieš plunksną (arba kulkomis prieš tinklaraštininkus). Daug vyriausybių taip pat uždaro žmones už taikiai reiškiamas pažiūras.

2021 11 12 06:45
Spausdinti