Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


INOVACIJOS
5G ryšio skatinimui Lietuvoje – 24,5 mln. eurų
ELTA
Freepik

Susisiekimo ministerija praneša, kad jos įgyvendinama inovacijų skatinimo priemonė „Sandbox“ (liet. – smėliadėžė), skirta skatinti 5G ryšiu grįstas inovacijas, sulaukia tarptautinio susidomėjimo. Užsienio verslo atstovai domisi partnerystės su Lietuvos verslo atstovais galimybėmis formuoti konsorciumus ir dalyvauti „Sandbox“ priemonės įgyvendinime.

Pagal patvirtintas šios iniciatyvos finansavimo sąlygas iki gegužės 31 d. galioja atviras kvietimas teikti paraiškas 23,5 mln. Eur paramai gauti. Iki liepos 31 d. dar į 1 mln. Eur investicijų gali pretenduoti startuoliai. Apie atviro ir startuoliams skirto kvietimų finansavimo sąlygas buvo ne kartą informuoti užsienio partneriai, todėl tikimasi tarptautinių verslo konsorciumų ir užsienio startuolių dalyvavimo.

„Užsienio praktika rodo, kad ne tik finansinė parama, bet ir apskritai įsiliejimas į besikuriančią įvairiapusę „Sandbox“ bendruomenę yra stipri paskata“, – pranešime teigė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

„Sandbox“ priemone Susisiekimo ministerija siekia skatinti skaitmeninių technologinių sprendimų, kuriems įgyvendinti būtinas 5G ryšys, kūrimą, testavimą ir vystymą.

Susisiekimo ministerija šia priemone nori paskatinti novatoriškus sprendimus autonominio transporto, bepiločių orlaivių, daiktų interneto, virtualios realybės, 5G ryšiu paremtos robotizacijos ir kitose srityse.

Pirmoji „Sandbox“ iniciatyvos priemonė, kuriai numatyta 23,5 mln. Eur parama, skirta konsorciumams, sudarytiems iš privačių ir viešųjų juridinių asmenų, vykdančių ūkinę veiklą, mokslo ir studijų institucijų. Didžiausia paramos suma vienam projektui – 3 mln. Eur. Paraiškos gali būti teikiamos iki gegužės 31 d.

Antroji „Sandbox“ iniciatyvos priemonė skirta startuoliams – labai mažoms arba mažoms įmonėms, juridinių asmenų registre registruotoms ne ilgiau kaip 5 metus. Didžiausia finansavimo suma vienam projektui – iki 50 tūkst. Eur. Paraiškų priėmimas vyks iki liepos 31 d.

Iš viso „Sandbox“ priemonei Lietuvoje iki 2025 m. pabaigos ruošiamasi investuoti 24,5 mln. Eur pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

2023 05 17 10:41
Spausdinti