Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KLAIPĖDOS UOSTAS
A. Latakas: Klaipėdos uostas pasirengęs krauti Ukrainos grūdus
BNS
BNS Foto
Klaipėdos uostas.

Klaipėdos uosto vadovas Algis Latakas sako, kad uostas yra pasirengęs krauti Ukrainos grūdus, tačiau tam reikia išspręsti logistikos kliūtis.

„Išsprendus krovinio pristatymo problemą, Klaipėdos uostas yra pasirengęs krauti dalį Ukrainoje užaugintų grūdų. Visi yra suinteresuoti padėti šaliai, kurią niokoja agresorius“, – pranešime sakė A. Latakas, pirmadienį Klaipėdoje susitikęs su Ukrainos žemės ūkio ir maisto ministru Mykolu Solskiu.

Jie aptarė Ukrainos grūdų eksporto per Klaipėdos uostą galimybes – nuo Rusijos karo kenčianti Ukraina ieško koridorių, kuriais galėtų transportuoti šalyje užaugintų grūdų derlių.

„Planuojame, kad šiemet reikės eksportuoti apie 50-60 mln. tonų grūdų. Iš Lietuvos pusės matome supratimą ir gebėjimą dirbti su dideliais kiekiais, tačiau svarbu išspręsti krovinių pristatymą“, – pranešime sakė M. Solskis, apsilankęs ir uosto terminaluose.

Pernai Klaipėdos uostas krovė 3,34 mln. tonų grūdų, o užpernai – 4,6 mln. tonų. Ukraina vien kviečių ir kukurūzų per metus eksportuoja apie 50 mln. tonų.

Logistikos ekspertai skaičiuoja, kad dabar per Lietuvą galėtų būti išvežta tik apie 1 mln. tonų ukrainiečių grūdų, nes šalies logistikos grandinė, pirmiausia geležinkeliai, nepasirengę pervežti didelio jų kiekio. Tuo metu Klaipėdos uostas galėtų grūdų krovą padidinti iki 8-9 mln. tonų.

Svarbiausia kliūtis yra skirtingos geležinkelių vėžės – Ukrainoje ir Lietuvoje tebenaudojama rusiška, o Lenkijoje – europietiška, todėl reikėtų keisti geležinkelio riedmenis.

Ukrainietiški grūdai šalyje įstrigo, kai Rusijos pradėtas karas sutrukdė juos išgabenti laivais įprastais maršrutais – per šalies uostus Juodojoje jūroje ir Dunojaus upe per Rumuniją. Ukraina paprašė Europos Sąjungos šalių pagalbos išvežant grūdines kultūras plačiau atveriant logistinius kanalus ir ribojant patikras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 25 14:26
Spausdinti