Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Amerikietiškasis futbolas Europoje
Julius Palaima

Rugsėjį ir spalį Londone tradiciškai vykstančios amerikietiškojo futbolo rungtynės sulaukė ne tik užkietėjusių šios sporto šakos gerbėjų dėmesio

Bilietai į keturis reguliariojo 2017–2018 m. sezono Nacionalinės futbolo lygos (National Football League – NFL) čempionato susitikimus garsiuose Vemblio ir Tvikenhamo stadionuose neįprastai sparčiai buvo išgraibstyti sporto mėgėjų. Tai patvirtina, kad susidomėjimas NFL Jungtinėje Karalystėje auga. Organizacija skelbia, kad nuo 2007-ųjų, kai Londone buvo surengtas pirmas NFL mačas, čia rungtyniavo jau 26 lygos komandos. Be to, lyga domisi daugiau nei 13 mln. šalies gyventojų, iš kurių 4 mln. – aistringi šios sporto šakos gerbėjai, palaikantys konkrečius klubus. Naujausi sociologiniai tyrimai parodė, kad 40 tūkst. britų, kurių amžius – nuo 14 metų, reguliariai žaidžia mėgėjų amerikietiškojo futbolo komandose, šis komandinis sportas jau skinasi kelią į vietos universitetų bei mokyklų sporto programas.

Londono ambicijos ir progresas

Nuo pirmųjų NFL rungtynių Londone 2007 m., kuriose varžėsi Niujorko „Giants“ ir Majamio „Dolphins“, praėjus dešimtmečiui, vis garsiau kalbama apie galimą naujo klubo įkūrimą ar kurio nors esamo perkėlimą į Britų salas. NFL vadovybė ir jos komisaras Rogeris Goodellas tikisi, kad iki 2022 m. šią svajonę pagaliau pavyks pasiekti. Pastebimas ryškus Londono progresas ir rengiant, ir populiarinant lygą, o Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES galbūt paspartins NFL ekspansiją į Senąjį žemyną. NFL naujokų biržos taisyklės ir minimalaus amžiaus reikalavimai nesuderinami su Bendrijos teisės aktais, kurie reguliuoja darbuotojų judėjimo laisvę ir konkurencingumą. Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES atsirastų galimybė naudotis vietos teise, kuri yra palankesnė pamatinėms NFL taisyklėms (apribotųjų laisvųjų agentų statusas, galimi mainai tarp klubų, minimalaus amžiaus riba ir pan.). Aukščiausi Londono valdžios sluoksniai ir meras Sadiqas Khanas taip pat pritaria, kad NFL klubas atsirastų sostinėje. Vis dėlto yra keletas esminių problemų, kurias būtina išspręsti per artimiausius metus, norint pasiekti ilgai brandintą tikslą.

Iššūkiai

Viena didžiausių bėdų, kalbant apie Londono NFL klubą, yra logistika ir transportavimas. Ilgi skrydžiai per Atlanto vandenyną, įrangos ir klubo personalo vežimas tikrai nepalengvins gyvenimo viename žemyne iki tol keliavusioms ir žaidusioms komandoms. Kol kas siūloma perimti kitų JAV sporto lygų (NHL, NBA) praktikas, kai išvykos užtrunka ilgiau ir sužaidžiamas didesnis rungtynių skaičius varžovų stadionuose. Tačiau dėl NFL formato ir retų susitikimų (mačas per savaitę) išvykoms užsitęsus iki kelių savaičių neabejotinai kiltų žaidėjų ir klubų personalo nepasitenkinimas.
Pastebimas ryškus Londono progresas ir rengiant, ir populiarinant lygą, o Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES galbūt paspartins NFL ekspansiją į Senąjį žemyną.
Kita problema – Londone nėra NFL standartus atitinkančio treniruočių centro, kuriame būtų galima organizuoti pasirengimo stovyklas, peržiūras ir susitikimus su laisvaisiais agentais tarpsezoniu. Neoficialiai užsimenama, kad būsimos komandos vadovai galėtų bandyti tartis su keliais Anglijos „Premier“ futbolo lygos klubais dėl galimybės įkurti laikinas treniruočių bazes jų valdomuose objektuose, tačiau dėl nepalankaus tvarkaraščio ir probleminės infrastruktūros tai padaryti turbūt būtų keblu. Svarbūs ir mokesčių sistemos bei ilgalaikių vizų išdavimo niuansai. Kalbama, kad Jungtinės Karalystės mokesčių sistema gali atbaidyti geriausius laisvuosius agentus atvykti rungtyniauti į Londoną – žaidėjai mieliau rinksis JAV klubus su mažesnėmis valstijų rinkliavomis, kurie leis jiems gerokai daugiau uždirbti.
Kalbama, kad Jungtinės Karalystės mokesčių sistema gali atbaidyti geriausius laisvuosius agentus atvykti rungtyniauti į Londoną – žaidėjai mieliau rinksis JAV klubus su mažesnėmis valstijų rinkliavomis.
Lygos vadovai ne kartą minėjo, jog yra patenkinti esama NFL lygos sistema, todėl didinti komandų skaičiaus neplanuoja. Taigi norint išlaikyti tų pačių 32 klubų formatą neišvengiamai tektų vieną NFL komandą perkelti į Europą. Džeksonvilio „Jaguars“ bei Ouklando „Raiders“ ekipos šiandien įvardijamos kaip pagrindinės pretendentės kraustytis kitapus Atlanto vandenyno. Tačiau tokiam sprendimui įtvirtinti būtina gauti 24 iš 32 komandų savininkų pritarimą NFL organizuojamame posėdyje.

Su galimybe atsitraukti

Nors teks susidurti su sudėtingu ir varginančiu procesu bei galimais keblumais, siekiant sukurti amerikietiškojo futbolo jėgą Europoje, NFL vadovas R. Goodellas ir jo komanda išlieka optimistiški. NFL vykdomojo direktoriaus Jungtinėje Karalystėje Alistairo Kirkwoodo teigimu, lygos komisaras nebijo eksperimentuoti ir netolimoje ateityje mato galimybę plėsti veiklą skirtinguose žemynuose. „Blogiausia, kas gali nutikti, – Londono klubas patirs fiasko ir bus grąžintas į Jungtines Valstijas. Geriausiu atveju komanda sulauks didžiulės sėkmės, o mes nuspręsime įkurti dar vieną ar kelis klubus Europoje“, – svarstė A. Kirkwoodas. Taigi 2022-ieji – gana realistiška data sulaukti amerikietiškojo futbolo klubo gimimo Senajame žemyne. Tais metais baigs galioti kolektyvinė NFL žaidėjų asociacijos (NFLPA) ir NFL lygos sutartis, ir bus galima sukurti lankstesnes taisykles bei gaires, kurios sumažintų kliūtis žaidėjams persikelti į naująją Londono ekipą. Ekspansija į Europą yra ir NFL viltis šiame žemyne rasti talentų, kurie netolimoje ateityje pravertų lygos duris ir taip dar labiau prisidėtų prie šio sporto populiarinimo.
2017 11 26 22:12
Spausdinti