Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RENOVACIJA
Aplinkos ministerija braunasi į gyventojų kišenes
Arvydas Jockus
Fotobankas

Pastaruoju metu skandalų purtoma Aplinkos ministerija patyliukais, be diskusijų su visuomene rengia dirvą naujam mokesčiui, kurį mokėtų šimtai tūkstančių žmonių, gyvenančių senos statybos daugiabučiuose namuose.

Praėjusią savaitę aplinkos viceministras Marius Narmontas pareiškė, kad reikia įvesti mokestį nerenovuotų namų gyventojams.

Mokestis kuriamas nukreipus visuomenės pyktį į kitą projektą

Šiuo metu kaip tik netyla daugiabučių gyventojų pasipiktinimas dėl Aplinkos ministerijos (AM) ketinimų keisti dabar galiojantį Daugiabučių namų valdymo įstatymą. Tikėtina, kad AM tarnautojai specialiai dėmesį nukreipė į šio įstatymo keitimą, kad paskleidę dūmų uždangą galėtų kurpti kitą projektą, nutaikytą į daugiabučių namų gyventojų kišenes.

„Turėtų būti ne tik finansinės paskatos, bet ir pareiga renovuotis. Yra Švedijos ir Kanados modeliai, pagal kuriuos, jei energijos sunaudojimas viename kvadratiniame metre viršija tam tikrą kilovatvalandžių skaičių (pavyzdžiui, 140 ar 160), skiriamas mokestis. Turėtum už tą taršą ir energijos vartojimą susimokėti. Energiškai neefektyviems namams tai būtų papildomas stimulas renovuotis“, – DELFI laidoje sakė viceministras.

Apie naujo mokesčio būtinybę prabilusi AM dėl to nė karto nediskutavo nei su daugiabučių gyventojų bendruomene, nei su partneriais. Tačiau atrodo, kad viceministro M. Narmonto pasiūlymas nebuvo spontaniškas – naujas mokestis rengiamas slapta.

Tam šiuo metu labai palankus metas, nes daugiabučių namų atstovų ir jų teisių gynėjų dėmesys nukreiptas į kitą AM projektą – naują Daugiabučių namų valdymo įstatymą. Kol verda diskusijos šiame fronte, AM rengiasi kovai su gyventojais kitame.

Atrodo, valdininkai nenori pripažinti, kad žmonės vangiai renovuoja namus ne dėl to, kad nenori, o todėl, kad pati AM ilgus metus neturėjo aiškios strategijos, kaip tai daryti.

Valstybės kontrolės Ekonomikos audito departamento direktorius Julius Lukošius yra pastebėjęs, kad tokiais tempais, kokiais renovacija vyksta dabar, Lietuvoje daugiabučiai bus renovuoti po 100 metų.

Represijos prieš Lietuvos žmones – nepriimtinos

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas prisipažino girdėjęs apie politines iniciatyvas tyliai ir be viešų diskusijų priversti senų daugiabučių namų gyventojus mokėti taršos mokestį.

„Vertinu prastai. Ne dėl to, kad tarša ar energinis efektyvumas yra nesvarbu. Bet pirmiausia dėl to, kad nepateikiamos alternatyvos ir motyvacinės priemonės namus renovuoti. Daugiabučių atnaujinimo programa yra stipriai biurokratizuota, neefektyvi ir žmonėms dažnai nepriimtina. Tai viena iš priežasčių, kodėl renovacija nevyksta ar vyksta vangiai. O mėginti represinėmis priemonėmis priversti žmones renovuoti namus jiems nepriimtinomis sąlygomis, manau, yra nesąžininga“, – komentavo situaciją G. Paluckas.

Politiko nuomone, pirmiausia reikėtų surengti plačią diskusiją apie tai, ko nauju mokesčiu siekiama ir kaip keistųsi dabartinis renovacijos modelis, kuris neveikia. Kodėl kitose šalyse, pavyzdžiui, Lenkijoje, renovacija vyksta efektyviau.

„Tik tada būtų galima priimti sprendimus. Kitu atveju tai būtų eilinė represinė priemonė prieš žmones“, – svarstė G. Paluckas.

Jo nuomone, AM, nesugebėjusi sukurti patrauklaus renovacijos modelio, visą atsakomybę dėl to bando užkrauti gyventojams. Ir dar juos nubausti.

„Ar mes jau nebeužduosime fundamentalaus klausimo, kodėl daugiabučių atnaujinimo programa nevyksta taip, kaip tikimės, kas žmonėms nepatinka? Tiesiog nubausime žmones net neišsiaiškinę priežasčių? – stebėjosi G. Paluckas. – Nemanau, kad tai demokratinis procesas. Aš taip pat pasisakau už aplinkosaugą, už energinį efektyvumą, bet šitaip dalykai per prievartą nedaromi.“

Socialdemokratų partijos pirmininkas prognozavo, kad naujas nerenovuotų daugiabučių mokestis sukels didžiulį gyventojų nepasitenkinimą. „O kaip žmonės galėtų būti patenkinti? Juk yra priežasčių, kodėl jie nedalyvauja renovacijos projekte. Ar tas priežastis mes aiškinsimės, ar sakysime žmonėms: jeigu jūs nerenovuojate pagal mūsų modelį, tai mes jus priversime, nes jums bus blogiau. Prievarta yra kraštutinis metodas bendraujant su visuomene“, – įsitikinęs G. Paluckas.

Politikas siūlė atsisėsti ir ramiai prioriteto tvarka sudėlioti priežastis, trukdančias sėkmingai renovuoti daugiabučius: per dideli biurokratiniai apribojimai, per menka pridėtinė vertė ir t. t.

„Kai atsakysime į šiuos klausimus, gal suprasime, jog galima, pakeitus tam tikras sistemos dalis, sukurti efektyvesnį modelį, o ne sukelti dar didesnį visuomenės nepasitenkinimą ir pasipriešinimą“, – komentavo jis.

G. Palucko nuomone, valdininkai nemato savo klaidų ir galvoja, kad žmonės tiesiog iš buko užsispyrimo nenori, kad jų energijos sąnaudos būtų mažesnės. Tačiau valdininkai patys turėtų sąžiningai atsakyti, ką padarė negerai, kad žmonės užklimpsta procesuose ir nerenovuoja namų.

Dar vienas būdas pasipinigauti 

Vilniaus 939-iosios daugiabučių namų savininkų bendrijos pirmininkas Juozas Pukanasis sakė, kad AM siekis apmokestinti nerenovuotų daugiabučių gyventojus tėra dar vienas būdas pasipinigauti iš eilinių piliečių.

„Ši vyriausybė tik galvoja, kaip padaryti žmonėms blogiau, kaip sukelti chaosą, kad nauja vyriausybė turėtų problemų, o jie galėtų aiškinti, kaip gerai dirbo“, – šaipėsi vyras.

J. Pukanasis spėjo, kad AM, buldozeriu stumdama korupcinį daugiabučių namų valdymo įstatymo projektą, siekia sukelti visuomenės pyktį, o tuo pat metu tarsi dūmų uždangoje patyliukais rengiasi nerenovuotų daugiabučių apmokestinimui.

„Tą įstatymą taip beatodairiškai ir begėdiškai stumia, kad net sunku paaiškinti tokį elgesį. Mano nuomone, tai tiesiog pasipinigavimas: nori nieko neveikdami, tik sąmyšį keldami, kuo daugiau pinigų surinkti, – svarstė pirmininkas. – Butų savininkai patys žino, ko jiems reikia. Prievarta, mano manymu, nieko neduos. Senuose daugiabučiuose daug butų nuomojama, kituose gyvena vyresnio amžiaus žmonės. Jie nesuinteresuoti renovuoti.“

J. Pukanasis svarstė, kad rajonuose, kur pajamos mažos, gyventojams kompensuojamos visos renovacijos išlaidos, ten renovacija sėkmingai vykdoma, o didesniuose miestuose gyventojams tenka primokėti, galbūt todėl renovacija šlubuoja.

„Bet kalta ir pati valdžia. Mūsų bendrijoje renovuota 12 namų, 4 renovuojami ir 7 stovi eilėje. Bet trijų namų renovacijos projektus teks teikti iš naujo. Praėjusių metų viduryje Aplinkos ministerija pakeitė sąnaudų skaičiavimo metodiką, ir tie renovacijos investiciniai projektai, kurie gyventojų buvo užsakyti, patvirtinti, ir už juos sumokėta, pasikeitus tvarkai, nebetinka. Reikia iš naujo juos rengti, nes senų nebepriima. Aplinkos ministerija pati viską makliavoja, o kaltina gyventojus. Mūsų bendrijos 3 namai Pašilaičiuose turės iš naujo rengti projektus. O juk toks investicinis projektas kainuoja nuo 350 iki 600 eurų. Iš kur vėl paimti tokią sumą, kai namas 12 ar 24 butų? Ar valdininkai įsivaizduoja, kokia tai našta gyventojams. Tai tik mūsų trys namai, o kiek tokių per visą šalį?“ – piktinosi pirmininkas.

Valdžia peržengė padorumo ribas

Šiaulių Daugiabučių namų asociacijos prezidentė Virginija Remeikienė iniciatyvą bausti nerenovuotų daugiabučių gyventojus vertina itin neigiamai. Jos nuomone, valdžia viena ranka siekia apsunkinti renovacijos procesą, o kita – apmokestinti renovacijos nevykdančius gyventojus.

„Dabartiniame naujame jų projekte, kuris stumiamas buldozeriu, numatyta, kad sprendimą dėl modernizacijos turės priimti visi (100 proc.) daugiabučio namo savininkai. Tai jau automatiškai yra griaunama modernizacijos programa. Ir po to apmokestinti senų, nerenovuotų namų gyventojus yra didžiausia nesąmonė“, – akė V. Remeikienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad senuose daugiabučiuose nemažai butų yra tušti, jų savininkai gyvena užsienyje. Dažnai juos pakviesti atvykti į susirinkimą ar balsuoti nuotoliniu būdu yra neįmanoma net elektroninėmis ryšio priemonėmis. „Mano namo butų savininkai gyvena Arabų Emyratuose, Kanadoje. Galiu jiems parašyti, bet jie, nors laiku moka įmokas, nenori bendrauti ir dalyvauti namo valdyme“, – pasakojo V. Remeikienė.

Asociacijos prezidentei atrodo keista, kad naujo mokesčio siūlymas atsiranda būtent tada, kai visuomenė aršiai diskutuoja apie kitą jai nepriimtiną AM įstatymą dėl daugiabučių namų valdymo.

„Šimtu procentu tai yra savotiška dūmų uždanga, kuria prisidengusi Aplinkos ministerija vėl braunasi į gyventojų kišenes. Rengiamas korumpuotas įstatymas, skirtas kažkokiai grupei, kuri nori pasiimti administruoti visus daugiabučius. Šis įstatymas yra tikrai korumpuotas. Ir jeigu dabar dar uždės mokestį senų daugiabučių namų gyventojams, kurių pajamos mažos, – dauguma jų pensininkai, tai jau būtų peržengtos visos padorumo ribos. Mano manymu, tiesiog yra vykdomas Lietuvos gyventojų genocidas. Tik aš siūlyčiau Aplinkos ministerijai sugalvoti efektyvesnį būdą, kaip greičiau ir paprasčiau sunaikinti visus Lietuvos pensininkus ir invalidus“, – sakė Šiaulių daugiabučių namų asociacijos prezidentė.

V. Remeikienės nuomone, jeigu AM pavyks įgyvendinti savo siekius, šalies butų ūkis bus sunaikintas, o renovacija – paralyžiuota.  

2020 02 07 11:14
Spausdinti