Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


POŽIŪRIS
Ar verslas gali išgelbėti Žemę?
Saulius Bakas
Envato nuotr.

Šį klausimą tokiu pavadinimu išleistoje knygoje iškėlė Michaelas Lenoxas ir Aaronas Chatterji. Kad ir kaip naiviai skambėtų, verslas pasaulyje rodo lyderystę kovoje su klimato kaita. O kokia situacija Lietuvoje?

Gegužės ir birželio mėnesiais „VIRIDIS Sustainability“ komanda, išanalizavusi Baltijos šalių biržinių įmonių (įtrauktų į „Nasdaq“ Baltijos oficialų ir papildomus sąrašus) viešą informaciją, nustatė, kad tik 10 iš 56 (18 proc.) šių įmonių viešai deklaravo ilgalaikius aplinkosauginius tikslus, susietus su Paryžiaus susitarimu bei Europos žaliuoju kursu, ir vos 16 proc. bendrovių 2021 m. skaičiavo ir atskleidė šilumos efektą sukeliančių dujų (ŠESD) tiesiogiai ir netiesiogiai (angl. Scope 3) išmetamą kiekį (dekarbonizacija yra vienas svarbiausių Europos žaliojo kurso tikslų).

Likusi dalis įmonių aplinkosauginius įsipareigojimus ir konkrečias priemones atskleidžia gana paviršutiniškai. Kol kas neatrodo, kad bendrovės Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse imsis lyderystės spręsdamos klimato kaitos problemas. Nemažai įmonių Lietuvoje tvirtina, kad jos bręsta tvarumui, nemato naudos verslui (tik papildomus kaštus), klausia apie galimas baudas, teigia, kad tvarumas nėra joms privalomas ir kad valstybės turi tuo pasirūpinti. Tokie svarstymai rodo, kad verslas daugiau užima gynybinę poziciją, nei yra atakuojančiųjų gretose.

Iš viešai skelbiamos tvarumo informacijos matyti, kad įmonės tik pradėjo rimčiau gilintis į tvarumo klausimus ir didžioji dalis pateikė tvarumo informaciją per pastaruosius metus ar pusantrų. Nemažai bendrovių viešai pažadėjo paskelbti tvarumo įsipareigojimus ir konkrečias priemones 2022 m. Viena atskleidimo problemų, su kuria susiduria įmonės, – nėra bendros metodikos ar standartų, kurie apibrėžtų tvarumo informacijos atskleidimo reikalavimus ir būtų privalomi. Šiuo metu ES rengia tvarumo ataskaitų teikimo standartus, kurie turėtų būti patvirtinti 2023-iaisiais. Iki tol tiek biržinėms, tiek privačioms bendrovėms rekomenduojama naudotis ES išleistomis nefinansinių ataskaitų teikimo gairėmis ir gairėmis, susijusiomis su klimato informacijos atskleidimu.

2022 09 28 06:45
Spausdinti