Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŽEMĖS ŪKIS
Augančios grūdų supirkimo kainos gali pabranginti maistą
BNS

Šių metų pradžioje išaugus grūdų supirkimo kainoms tiek Lietuvoje, tiek užsienio rinkose, grūdų augintojai ir perdirbėjai teigia, kad tam įtakos turi padidintas Rusijos eksporto muitas. Be to, nuogąstaujama, kad dėl išaugusių kainų gali brangti ir kai kurie maisto produktai. 

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, sausio viduryje daugumos grūdų supirkimo kainos didėjo, o kviečiai Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse buvo superkami vidutiniškai po 196,6 euro už toną – 10,2 proc. brangiau nei prieš metus.

Be to, kviečių supirkimo kainos tarptautinėse biržose pašoko iki 240 eurų. Žemės ūkio bendrovė „Linas Agro“ pastebi, kad tokio kainų pakilimo Paryžiaus biržoje nebūta nuo 2013 m., kai dėl sudėtingų ir nederlingų metų grūdų supirkimo kainos buvo vienos aukščiausių istorijoje. 

Kainas augina Rusijos grūdų eksporto muitai

Rusijoje nuo vasario 15 d. iki kovo kviečiams bus taikomas 25 eurų už toną eksporto mokestis, o nuo kovo iki birželio pabaigos ji sieks 50 eurų. Mokesčiai bus taikomi ir miežiams bei kukurūzams.

Grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovė Dalia Ruščiauskienė sako, kad, Rusijai „iškrentant“ iš grūdų eksporto, rinka pradėjo nuogąstauti, jog bus grūdų trūkumas, ypač atsižvelgiant į tai, kad kitos didžios eksportuotojos – Prancūzija ir Vokietija – šiemet užaugino menkesnį derlių.

„Dėl šių priežasčių jaučiamas gan didelis grūdų poreikis iš pirkėjų, kas skatina kainų svyravimus tarptautinėse grūdų rinkose“, – BNS sakė D. Ruščiauskienė. 

„Linas Agro“ grūdų prekybos vadovo Svajūno Banelio teigimu, tikėtina, kad tarifai gali dar labiau augti. Be to, situaciją aštrina Rusijos ketinimas iki liepos 1 d. taikyti eksporto kvotą ir leisti iš šalies išvežti ne daugiau nei 17,5 mln. tonų kviečių. Pernai šios šalies ūkininkai užaugino rekordinį derlių – daugiau nei 80 mln. tonų kviečių. 

S. Banelio teigimu, kainų kilimą grūdų rinkose lėmė ir koronaviruso pandemijos sukelti vartojimo pokyčiai – rapsų supirkimo kainos per jos piką krito iki žemumų, nes labai mažėjo biokuro naudojimas transporte. Tačiau „EuroNext“ biržoje rapsų supirkimo kaina vasariui šoktelėjo iki 432 eurų (pernai tuo pat metu ji siekė 387 eurus). 

D. Ruščiauskienė taip pat teigė, jog kainoms įtakos turėjo ir atnaujintos JAV žemės ūkio departamento ataskaitos dėl sojų pupelių ir grūdų atsargų pasaulinėse rinkose, sausra Argentinoje.

Kainos šuoliu gali pasinaudoti ne visi žemdirbiai

Grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas teigė, kad žemdirbiai jaučia kainų kilimą, tačiau sako, kad tuo gali pasinaudoti tik ūkiai, galėję neparduoti grūdų – jų nespaudė kreditoriai atsiskaityti rudenį ir jie turėjo sandėliavimo pajėgumus. Tokių ūkių, anot jo, Lietuvoje yra apie 20 procentų. 

„Žemės ūkis tuo ir ypatingas, kad kaina po derliaus nuėmimo gali paaugti ir iki 1 tūkst. eurų, bet produkcijos kiekio padidinti neįmanoma. Gamybos ciklas yra vieni metai, tai daugiau grūdų nei užauginta niekas nebeparduos, tiesiog yra galimybė pasinaudoti padidėjusia kaina ir tie ūkai, kurie finansiškai buvo pajėgūs rudenį atsiskaityti ir dar liko derliaus, tie, kurie turėjo sandėliavimo pajėgumus, gali pasinaudoti šitos kainos augimu“, – BNS sakė I. Jankauskas.

Jis taip pat perspėjo, kad žemdirbiai neturėtų susigundyti smarkiai išaugusia kaina ir rizikuoti parduodami daugiau nei 40 proc. derliaus. 

„Gamybinis sezonas dar tik prasideda, o storas sniego sluoksnis grasina derliaus iššutimais, pačių žiemkenčių, kurie po sniegu, ir pavasaris dar sunkiai prognozuojamas, nežinia, kiek truks žiema, tai siūlome nerizikuot didele derliaus dalimi“, – teigė jis. 

Tačiau I. Jankauskas pastebi, kad dabartinis metas yra gana palankus išankstinėms sutartims pasirašyti – kadangi sutartys sudaromos pagal dabartinę kainą, tai gali nulemti ir aukštesnę ateinančio sezono kainą.

„Dabar pakankamai palankus metas sudarinėti išankstines sutartis, aišku, viskas priklausys nuo formulės, kokias siūlys prekybininkai“, – sakė I. Jankauskas. 

Gali brangti maisto produktai

Grūdų perdirbėjai teigia, kad supirkimo kainų augimas gali lemti ir galutinių produktų brangimą vartotojams.

„Grūdų supirkimo kainų augimas ir Rusijos siekis apsaugoti savo vidaus rinką gali turėti ir nelabai palankų atoveiksmį galutinių produktų vartotojams. Jau dabar pastebimas greito vartojimo maisto prekių, tokių kaip makaronai ar duona, kainų augimas, kuris netolimoje ateityje gali dar labiau išryškėti“, – teigė „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas S. Banelis.

D. Ruščiauskienė sako, kad dauguma gamintojų turi ilgesnius kontraktus, tad gali kurį laiką amortizuoti didesnes žaliavų kainas, bet jeigu grūdų kainos išsilaikys aukštesnės ilgą laiką, priklausomai nuo gaminio sudėties, jos turės įtakos galutinei produkto kainai.

Anot S. Banelio, kol kas sunku prognozuoti, kada situacija rinkose stabilizuotis, tačiau kainų svyravimus galėtų pristabdyti lietus Argentinoje ir kiek optimistiškesnės būsimo derliaus Rusijoje bei Europoje prognozės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 04 10:25
Spausdinti