Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKIMAI
Balsavimo patalpų pertvarka leis uždirbti smulkiajam verslui
Marija Lariščeva
Fotobankas
Rinkimai Vilniaus savivaldybėje.

Visos patalpos, skirtos rinkimams, nuo šių metų privalės būti visiškai pritaikytos žmonėms su negalia ir vyresnio amžiaus rinkėjams, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Kelių šimtų tūkstančių vertės konkursus netrukus skelbs dauguma savivaldybių.

VRK teigia, kad apie visų balsavimo patalpų pritaikymą visiems žmonėms buvo kalbama dar prieš 2019 m. rinkimus, savivaldybės turėjo pakankamai laiko tam pasiruošti, tad turėtų spėti iki šių metų rudens viduryje vyksiančių rinkimų.

„Jau per 2019 m. Lietuvos Respublikos prezidento rinkimus, kaip VRK informavo savivaldybės, rinkėjams su negalia buvo pritaikyta apie 68 proc. visų balsavimo patalpų“, – sakė Kristina Ivanauskaitė-Pettinari.

Pasak atstovės, kadangi galiojantys teisės aktai įpareigoja pritaikyti visas balsavimo patalpas rinkimams, nenumatant jokių išimčių, VRK tikisi, jog savivaldybės laikysis teisės aktų ir patalpas parengs taip, kad „jos bus tinkamos tiek rinkėjams su negalia, tiek ir senyvo amžiaus rinkėjams“.

„Atliktų darbų vertinimą atliks savivaldybių institucijų, atsakingų už viešosios paskirties pastatų pritaikymą specialiesiems poreikiams, atstovai“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad, kadangi VRK bendradarbiauja su įvairiomis neįgaliųjų organizacijomis, į patalpų vertinimą bus kviečiami ir neįgaliųjų atstovai.

K. Ivanauskaitė-Pettinari teigė, kad į klausimą, kiek kainuos pakeitimai, yra sudėtinga atsakyti.

Vilnius ėmėsi permainų dar pernai

Galimos įrengimo kainos kol kas nežino ir sostinės savivaldybė. Tiesa, jos atstovė teigė, jog planuojama pavasarį skelbti viešųjų pirkimų konkursą, kurio metu ir paaiškės, kiek kainuos infrastruktūros pritaikymas.

Neringa Kolkaitė sakė, kad Vilnius jau pradėjo ruoštis permainoms: „Pernai, artėjant rinkimams, savivaldybė atnaujino tam reikalingą inventorių: įsigijo naujas balsavimo kabinas, balsadėžes, vėliavas, stendus prie apylinkių. Visose 151 apylinkėje buvo nupirktos naujos balsavimo kabinos, kurios pritaikytos neįgaliesiems: yra platesnės, patogios pildyti biuletenį, nes yra žemesnės nei įprastos.“

Vilniuje dabar neįgaliesiems yra tinkama daugiau kaip trečdalis balsavimo patalpų, o likusias planuojama patikrinti artimiausiu metu ir jas pritaikyti: įrengti keltuvus, liftus ar pandusus, atnaujinti šaligatvius, stovėjimo aikštelės ir pan.

Panevėžys paskaičiavo: kainuos 300 tūkst.

„Kiekvienais metais, kai vyksta rinkimai, yra peržiūrimos visos rinkimų apylinkės. Panevėžio mieste yra priskirtos trys (Vakarinė, Nevėžio, Aukštaitijos) rinkimų apygardos, tai sudaro 29 rinkimų apylinkes. Šiuo metu neįgaliesiems yra pritaikytos 24 rinkimų apylinkės. Vis dar nepritaikytos 5“, – situaciją komentavo Deividas Labanavičius, Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojas.

Jis taip pat pridūrė, kad likusioms neįrengtoms rinkimų apylinkėms yra reikalingas „kapitalinis remontas“.

„Preliminariai vienos rinkimų apylinkės pritaikymas neįgaliesiems kainuotų apie 60 tūkst. eurų. Tad visos penkios preliminariai kainuotų apie 300 tūkst. eurų“, – sakė mero pavaduotojas.

Tiesa, projektavimo ir rangos konkursų savivaldybė skelbti neplanuoja.

Tomas Jukna, savivaldybės administracijos direktorius, pakomentavo situaciją kiek plačiau: „Dar pernai savivaldybė įsivertino visas rinkimų apylinkes ir skyrė lėšų pandusui įrengti. Likusiose apylinkėse vien pandusų nepakanka, reikia atlikti ir pastatų kapitalinį remontą, kad neįgalieji galėtų patekti į balsavimo patalpą. Tokiems darbams pirmiausia turi būti parengti statinio projektai, tik tada perkama ranga.“

Klaipėda: reikės nemažai investicijų

Klaipėdos miestas dės pastangas sutvarkyti patalpas taip, kad į jas patogiai galėtų patekti visi balsavimo teisę turintys žmonės, taip pat ir turintys judėjimo negalią, informavo savivaldybės atstovė Aušra Lukauskienė.

Pajūrio mieste iš 54 rinkimų apylinkių tik 33 yra pritaikytos neįgaliesiems ar senyviems žmonėms.

„Dėl likusių balsavimo patalpų pritaikymo neįgaliesiems bus sprendžiama atskirai, kadangi dalis jų yra įkurtos tokiuose pastatuose, kur įrengti reikiamą infrastruktūrą, kad į balsavimo patalpas lengvai galėtų patekti neįgalūs ar senyvi žmonės, reikia didelių investicij, tai nėra lengvai išsprendžiamas klausimas“, – sakė A. Lukauskienė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 13 19:06
Spausdinti