Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


DRUGELIO EFEKTAS
Be „Achemos“ angliarūgštės dalis maisto pramonės įmonių patirs problemų
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS
„Achemos“ gamykla Jovanoje.

Jonavos azoto trąšų gamintojai „Achema“ nuo ketvirtadienio laikinai stabdant gamybą, ji netieks ir maisto pramonėje naudojamo anglies dioksido – vadinamosios angliarūgštės. Kai kurių įmonių atstovai sako, kad tai itin didelė problema, ypač mažesniems gamintojams, be to, tai gali branginti produkciją.

„Achemos“ atstovė patvirtino, kad bendrovės valdoma dujų gamybos įmonė „Gaschema“ nuo rugsėjo stabdys anglies dioksido gamybą – per metus įmonė jo pagamina bei parduoda apie 50 tūkst. tonų.

„Angliarūgštė yra šalutinis produktas gaminant amoniaką. Negaminant amoniako nesusidaro anglies dioksidas“, – BNS sakė „Achemos“ komunikacijos vadovė Jolita Macelytė.

Anot jos, pagrindiniai angliarūgštės pirkėjai yra alaus ir vaisvandenių gamintojai, maisto produktų pakuočių, medicinos preparatų gamybos ir transportavimo įmonės, perkančios sausą ledą, bei suvirinimo įmonės, perkančios argono-anglies dioksido mišinius.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas ir nealkoholinių gėrimų bei sulčių gamintojus vienijančios asociacijos „Lietuvos gėrimai“ narys Andrius Romanovskis sako, kad nutrauktas angliarūgštės tiekimas bus didžiulė problema, nes alternatyvų jai nėra.

„Tai didelė, dviguba bėda. Todėl, kad alternatyvų beveik nėra Lietuvoje, tačiau dar blogiau, kad tokios gamyklos stoja ir Europoje, milžiniškas angliarūgštės trūkumas yra ir kitose šalyse, jos gauti Lietuvos įmonėms bus ypatingai sudėtinga arba beveik neįmanoma. Regionų principu, didelėms bendrovėms dar įmanoma, bet smulkesniems gamintojams ateina žiema“, – BNS sakė A. Romanovskis.

Anot jo, problemą didina ir netikėtumo faktorius, nes „Achemos“ veiklos stabdymą ne visi gamintojai susiejo su poveikiu kitiems sektoriams.

„Aš suprantu, kad kai kuriems gamintojams tai yra labai netikėta, dar ne visi susiejo, galvojo, kad kažkaip tas sustabdymas nebus tokio masto, kad procesai kažkokie vyks, bet šis sustabdymas yra beprecedentis, daro poveikį kitiems sektoriams“, – kalbėjo A. Romanovskis.

Gaiviųjų gėrimų prekybos ir natūralaus vandens pilstymo bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“ BNS teigia, jog ji dėl angliarūgštės trūkumo problemų neturės, bet pripažįsta, kad dėl to gali grėsti rimtos pasekmės visai maisto ir gėrimų pramonei.

„Šiuo metu „Coca-Cola HBC“ bendrovės veiklai ir produktų gamybai pavojus negresia, nes įmonė yra priklausoma nuo kito tiekėjo. Tačiau panašios situacijos kitose šalyse parodė, kad anglies dioksido tiekimo trūkumas gali turėti labai rimtų pasekmių visai maisto ir gėrimų pramonei“, – teigiama įmonės atsakyme BNS.

Lietuvos maisto pramonės asociacijos valdybos pirmininkas ir koncerno „Vikonda“ vadovas Mindaugas Snarskis sako jokių signalų apie šią problemą negirdėjęs nei asociacijoje, nei „Vikondos“ grupėje.

„Nepriėjo iki manęs kol kas šis klausimas, iš mūsų įmonių grupės taip pat nebuvo ženklų, kad dėl to kiltų kokių nors problemų“, – BNS sakė M. Snarskis.

Mėsos perdirbimo įmonės „Biovela-Utenos mėsa“ generalinis direktorius Žilvinas Lenktaitis teigia, kad kol kas nėra ženklų apie angliarūgštės tiekimo sutrikimus, tačiau jeigu jos pasiūla mažės, tai gali didinti produkcijos savikainą.

„Angliarūgštė yra apsauginių dujų, naudojamų pakuojant mėsos produktus, sudedamoji dalis. Nors tai nėra didele apimtimi naudojamas produktas mūsų gamyboje, nuolat bendraujame su tiekėjais. Kol kas jokių indikacijų, kad tiekimo procesas galėtų sutrikti, neturime. Tačiau, kaip įprasta, pasiūlos sumažėjimas kelia produkcijos kainą, tad tikėtina, kad tai taps dar vienu faktoriumi, darysiančiu įtaką produktų savikainos padidėjimui“, – BNS sakė Ž. Lenktaitis.

Ilgiau nei metus puse pajėgumų dirbanti „Achema“ gamybą iki gruodžio stabdo dėl itin aukštų gamtinių dujų kainų, dėl kurių veikla tampa nekonkurencinga.

2022 09 01 09:14
Spausdinti