Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ENERGETIKA
Bus stiprinama „Orlen Lietuvos“ ir jos terminalų, „Litgrid“ objektų apsauga
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
„Litgrid“.

Energetikos ministerija siūlo griežčiau saugoti Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą „Orlen Lietuva“ bei jos valdomus Būtingės ir Mockavos terminalus. Tai numato ministro Dainiaus Kreivio įsakymo projektas.

„Projektu siekiama sustiprinti strateginę ar svarbią reikšmę turinčios energetikos infrastruktūros fizinę apsaugą nustatant papildomas organizacines ir technines priemones saugomiems trečio ir ketvirto apsaugos lygio objektams, taip pat nustatant aukštesnį fizinės apsaugos lygį akcinei bendrovei „Orlen Lietuva“ ir jos objektams“, – rašoma projekte.

„Orlen Lietuvos“ Mažeikių gamyklai siūloma vietoj antrojo nustatyti aukščiausią ketvirtąjį fizinės apsaugos lygį, o Būtingės naftos bei Mockavos terminalams – didelės rizikos objektams taikomą trečią lygį – pastarajam iki šiol nebuvo nustatytas joks apsaugos lygis.

Fizinės apsaugos lygiai – nuo mažos rizikos objektams taikomo pirmojo iki labai didelės rizikos objektams taikomo ketvirtojo – 2019 metų sausį energetikos ministro įsakymu nustatomi atsižvelgiant į jiems galinčias kilti grėsmes.

Dabar taip pat siūloma trečio ir ketvirto lygio objektams įsirengti konstrukcijas, skirtas paslėpti svarbius įrenginius ar apsaugoti nuo sprogimo. Šis reikalavimas būtų privalomas bendrovės „Litgrid“ elektros jungtims su kitų šalių keitiklių stotims, skirstykloms ir 330 kV pastotėms bei skirstykloms.

Be to, trečio lygio objektams būtų rekomenduojama, o ketvirtojo – privaloma turėti bepiločių orlaivių aptikimo ir neutralizavimo sistemas.

Tokias sistemas šiuo metu planuoja įsigyti ir 2024 metais 19-oje objektų įrengti „Litgrid“ bei „Amber Grid“. Dėl to rugpjūčio pradžioje buvo paskelbtas tarptautinis konkursas.

Pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos.

2023 08 18 14:24
Spausdinti