Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJOS VERSLAMS
Dalis „Lifosos“ jau sustabdyta, darbuotojai išleidžiami į prastovas
BNS
BNS Foto
„Lifosa“.

Europos Sąjungai (ES) pritaikius sankcijas netiesioginiam Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ savininkui ir bankams įšaldžius įmonės sąskaitas dalis jos cechų jau nedirba, sako Kėdainių meras. Pasak „Lifosos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko, žmones ruošiamasi leisti į prastovas, tačiau apie galimą jų atleidimą kol kas nekalbama.

„Kai kurie cechai jau uždaryti, gamykla ruošiasi visos veiklos sustabdymui balandžio 10 dieną. Situacija nesikeičia – nei žaliavos atvažiuoja, nei pagamintos produkcijos gali parduoti. Laukiama sprendimų, kol kas nėra jų nei dėl sankcijų, nei dėl akcininkų pasikeitimų“, – BNS sakė Kėdainių meras Valentinas Tamulis, apie padėtį bendrovėje trečiadienį kalbėjęsis su „Lifosos“ vadovu Rimantu Proscevičiumi.

Praėjusią savaitę „Lifosa“ pranešė, kad veiklą stabdyti planuoja balandžio 9-10 dienomis, įmonės vadovybė apie prastovų galimybę darbuotojus informavo kovo 18-ąją.

„Lifosos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstas Šlama teigia, kad kai kurie darbuotojai šiuo metu naudoja sukauptas kasmetines atostogas, kitus pagal įmonės veiklos stabdymo planą ruošiamasi leisti į prastovas.

„Dalis darbuotojų yra išėję apmokamų atostogų, tie, kurie yra sukaupę kalendorinių atostogų, kai kuriuos planuojama leisti į prastovas, pagal planą, kaip turėtų būti stabdoma įmonės veikla. Žmonių nuotaikos tokios, kaip dera, kai yra neapibrėžtumas, kai nėra aiški įmonės ateitis“, – trečiadienį BNS sakė jis.

„Lifosoje“ dirba kiek daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų, vidutinis jų atlyginimas, „Sodros“ duomenimis, viršija 2,4 tūkst. eurų.

Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamento atstovė Ineta Naktinienė BNS sakė, kad pranešimo apie grupės „Lifosos“ darbuotojų atleidimus tarnyba kol kas nėra gavusi.

Bendrovės veikla sutriko po to, kai ES kovo 9-ąją paskelbė sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai, o įmonės sąskaitos buvo įšaldytos.

Tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje kontroliuojanti Užsienio reikalų ministerija leido daryti išimtį ir atsiskaityti su darbuotojais bei mokėti už paslaugas, būtinas ir įmonės veiklai ir saugumui.

Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų atstovė Vaiva Milkeraitienė BNS pranešė, kad „Lifosa“ iki šiol į teismą dėl sankcijų taikymo nesikreipė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai, tačiau įmonės akcininkų struktūra kol kas nepasikeitė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 30 16:25
Spausdinti