Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


5G RYŠYS
Daugiau, greičiau, žaliau: prasideda spartaus 5G ryšio tiekimo etapas
Liepa Žeromskaitė
Ovidijus Lukošius
Shutterstock, CMR Surgical
Daugiau duomenų, daugiau pramogų.

Kaip tai pakeis verslo modelius, kokių naujų paslaugų sukurs vartotojams ir kokią įtaką darys aplinkai?

Po trejų metų priverstinės pertraukos dėl pandemijos į Barseloną grįžusioje „Mobile World Congress“ (MWC) parodoje, vykusioje vasario ir kovo mėnesių sandūroje, 5G ryšio plėtra ir jo įtaka klimato kaitai buvo neabejotinai ryškiausia tema, tvarumas akcentuotas daugelio ryšio technologijų milžinų stenduose.

Mobiliųjų technologijų verslo Meka vadinamo renginio konferencijose ir privačiuose pokalbiuose užkulisiuose ne mažesnis dėmesys buvo skiriamas 5G ryšio monetizavimo iššūkiams. Šio itin spartaus ryšio diegimas reikalauja milžiniškų investicijų, o daugeliui kasdienių paslaugų, kuriomis dabar naudojasi privatūs vartotojai, 5G ryšio galimybių net nereikia. Tad didelio dėmesio sulaukia diskusijos ir idėjos, kokių naujų 5G ryšio paslaugų būtų galima sukurti, kam jas teikti ir kaip iš jų uždirbti?

Čia diskusija vėl pakrypsta prie ekologijos, nes naujos 5G paslaugos ir didelis naudojimasis jomis reiškia kartais išaugusių duomenų kiekį. Kaip pasiekti, kad tokiu pat greičiu neaugtų ir duomenims perduoti reikalingos energijos kiekis, kad būtų suvaldyti kaštai ir žala aplinkai?

2023 04 04 06:45
Spausdinti