Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


EKONOMIKOS AUGIMAS
EBPO: Lietuvos ekonomika kitąmet augs apie 1,3 proc.
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Vilnius.

Lietuvos ekonomika kitais metais augs greičiau nei kitose šalyse ir sieks apie 1,3 proc., sako Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vyriausiasis ekonomistas Alvaras Pereira. Jo teigimu, Lietuvai norint išlikti konkurencinga būtina tęsti pradėtas reformas.

„Tikrai bus sulėtėjimas, bet Lietuvos ekonomika augs 1,3 proc. (2023 metais – BNS) – greičiau nei kitose šalyse. Bet tai priklausys nuo karo, nuo kitų šalių ekonomikų. Ekonomikos lėtėjimui dar didesnę įtaką darys kiti veiksniai, kurių Lietuva negali kontroliuoti“, – EBPO parengtos 2022 metų Lietuvos ekonominės apžvalgos pristatymo renginyje ketvirtadienį Vilniuje sakė A. Pereira.

„Pagal ekonomines reformas Lietuva stebina. Ji yra atspari, todėl mūsų prognozė yra geresnė nei kitoms šalims“, – teigė jis.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad 2023 metais tikimasi maždaug 1,5 proc. ekonomikos augimo.

„Tikimės, kad ekonomika išliks augimo kelyje, augimas sudarys apie 1,5 proc.“, – renginyje sakė G. Skaistė.

Pasak EBPO, šiuos metus Lietuva užbaigs su 1,6 bendrojo vidaus produkto (BVP) augimu.

EBPO prognozuoja, kad nedarbas Lietuvoje kitais metais augs 0,7 proc., iki 6,5 proc., vidutinė infliacija mažės nuo 17,6 iki 10,4 proc., viešųjų finansų deficitas nuo 4,2 proc. BVP šiemet smuks iki 3,6 proc. kitąmet, o valstybės skola augs nuo 52,8 iki 55,1 proc.

A. Pereiros teigimu, Lietuvai norint išlikti konkurencinga artimiausius kelerius metus būtina tęsti pradėtas reformas.

„Lietuvai ateinančius kelerius metus bus svarbu tęsti tinkamą politiką, kurią vykdėte, valstybinio sektoriaus reformas, kad būtumėte konkurencingi, palyginti su kitomis šalimis“, – renginyje sakė EBPO vyriausiasis ekonomistas.

EBPO Lietuvai rekomenduoja suvaldyti aukštą infliaciją taikant tinkamas fiskalinės politikos priemones, spręsti problemas, susijusias su visuomenės senėjimu, padėti gyventojams ir verslui padengti augančias išlaidas energijai, tačiau tik tikslinėmis ir laikinomis priemonėmis, laiku reaguoti į neigiamas tendencijas nekilnojamojo turto rinkoje.

Taip pat siūloma dar aktyviau viešajame gyvenime diegti skaitmenines technologijas, pritraukti investicijų į mokslą.

„Ši sritis jums gali padėti dar labiau produktyviais ir dar labiau klestėti ateityje“, – pastebėjo A. Pereira.

2022 10 20 14:04
Spausdinti