Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŠIAULIAI SMART
Energetikos kainos, kainos ir palūkanos, kas laukia 2022 m.?
IQ

Šiauliuose vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Neapibrėžtumo spąstai – atsparaus regiono scenarijai“ diskutuota apie ekonomikos tendencijas, regionų iššūkius, nevisavertiškumo kompleksą ir kaip jo atsikratyti.

Ekonomistas Marius Dubnikovas savo pranešime „Energetikos kainos, kainos ir palūkanos, kas laukia 2022 m.?“ teigė, kad šalies ir pasaulio ekonomikos situacija dabar yra neprognozuojama. Nors ekonomikos rodikliai kyla, matomi kritiniai taškai, kuriuos būtina įvertinti ir jiems pasiruošti.

Šiuo metu nedarbas Europoje, pavyzdžiui, Vokietijoje, kuri yra svarbiausia Lietuvos prekybos partnerė ir eksporto rinka, nėra didelis. „Tad atsidarius sienoms galime netekti savo darbuotojų, nes jie gali migruoti ir bus ten labai paklausūs. Tam reikia ruoštis“, – įspėjo pranešėjas.

Pasak M. Dubnikovo, finansų sektorius jau prisitaikė prie pandemijos ir į ją nereaguoja. Tai atspindi paslaugų ir prekių kainos, kurios prasidėjus pandemijai krito, o dabar siekia rekordines aukštumas. Įmonių pelnas taip pat auga.

Europoje nuotaikos skaidrėja

Vienas svarbiausių rodiklių vertinant ekonomikos dalyvių nuotaiką yra pirkimų vadybininkų pasitikėjimo indeksas, kuris rodo, kaip vadybininkai vertina savo aplinką. Jeigu jiems leidžiama pirkti – aplinka yra pozityvi, nes perkamos žaliavos gamybai, o vėliau ir prekiaujama. Jei rodiklis aukštesnis 50 punktų – matoma plėtra ir augimas, o jei žemesnis – tai signalas apie depresiją ir susitraukimą, tikėtiną per artimiausius šešis mėnesius. Ekonomistas pabrėžė, kad Lietuvoje statistiniai duomenys šiam indeksui nustatyti nerenkami, tačiau JAV ir Europos duomenys rodo, kad siekiamos rekordinės rodiklio aukštumos. Kinija, atvirkščiai, dėl savo politinių sprendimų dabar jaučia depresiją.

M. Dubnikovas atkreipia dėmesį, kad nekilnojamojo turto rodikliai per pandemiją nesikeitė, tačiau dabar mieganti grėsmė yra didėjanti infliacija. „Tai yra didžiulis žaidimo taisyklių pakeitimas, nes, supraskime, to paties nekilnojamojo turto palūkanos augs ir verslui pinigų kaina didės. Naujieji verslai, tokie kaip fintech, susidurs su rimtomis finansavimo problemomis“, – apie infliacijos padarinius 2022 m. kalbėjo ekonomistas.

Pranešime išsakyta mintis, kad verslas dabar turėtų atsižvelgti į keliamas grėsmes ir ieškoti alternatyvių finansavimo šaltinių, pavyzdžiui, leisti obligacijas: „Pats laikas užsitikrinti finansavimą kuo mažesnėmis palūkanomis.“

VIDEO:1055

2021 12 09 07:36
Spausdinti