Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Energetikos ministras kalbėjosi su Alžyro atstovu dėl SGD
BNS
(BNS nuotr.).

Suskystintas gamtines dujas Europai tiekiantį Alžyrą domina kuriama bendra Baltijos šalių dujų rinka. Neatmetama, kad su eksportuotoju būtų galima pasirašyti neįpareigojančius susitarimus dėl bendradarbiavimo SGD srityje.

Tai pareiškė Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, kuris antradienį susitiko su Alžyro energijos ministru Noureddine Boutarfa. „Tai bene pirmieji kontaktai politiniu lygiu buvo, kadangi turime besiplėtojančią regioninę dujų rinką, natūralu, kad ieškome įvairių bendradarbiavimo galimybių ir tiesiog buvau maloniai nustebintas tuo atgaliniu ryšiu iš Alžyro ministro pusės SGD klausimais“, – BNS telefonu iš Belgijos sakė Ž.Vaičiūnas. Anot jo, Alžyrą domina bendra Baltijos šalių rinka, nes norima turėti prieigą prie platesnio galimų vartotojų rato. Rinka galutinai susikurti turėtų apie 2020 metus, kai bus panaikinti papildomi dujų transportavimo tarifai pasienyje tarp Baltijos šalių.
Alžyrą domina bendra Baltijos šalių rinka, nes norima turėti prieigą prie platesnio galimų vartotojų rato.
„SGD rinkoje natūralu, kad didiesiems tiekėjams įdomu, kiek įmanoma didesnės rinkos. Mes turime tam visas galimybes, jungtys su Latvija ir Estija jau dabar leidžia kalbėtis apie regioninės rinkos buvimą infrastruktūros prasme. Po to ta rinka bus efektyvesnė, kai turėsime bendrą tarifų sistemą, įeigos-išeigos taškus. Natūralu, kad kiekvienam tiekėjui geriau turėti didesnę rinką“, – tikino Ž.Vaičiūnas. Jis teigė neatmetantis, kad Alžyro SGD eksportuotojai ir Lietuvos dujų prekybos bendrovės tokios kaip „Litgas“ galėtų pasirašyti susitarimus, pagal kuriuos toliau plėtotų bendradarbiavimą. „Kalbama, kad kompanijos gal netgi galėtų pasirašyti susitarimą, kurio pagrindu galėtų bendradarbiauti toliau“, – sakė ministras. Alžyras yra vienas iš pagrindinių SGD tiekėjų Europai, jo kroviniai pasiekia Portugalijos, Ispanijos ir kitus Europos SGD terminalų uostus. Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu kuria bendrą Baltijos šalių dujų rinką. Prekyba tarp šalių dujomis galima ir šiuo metu, tačiau dėl įėjimo-išėjimo taškų kainodaros pasieniuose dujos pabrangsta, tad SGD dujos Estijoje būna konkurencingos tik tuomet, jei Rusijos „Gazprom“ kaina būna gerokai aukštesnė. Siekiama, kad pasieniuose už dujų transportavimą nereikėtų mokėti papildomo mokesčio. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 04 11 16:16
Spausdinti