Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ES baudos neprivertė graikų rūšiuoti atliekų
BNS
Prastas ir kvapas, ir vaizdas.(Reuters nuotr.).

Ne viena Europos Sąjungos skirta bauda ir du dešimtmečius tebesitęsiančios pastangos neprivertė graikų rūšiuoti ir perdirbti atliekų. O ir aplinkosauginis sąmoningumas šalyje skatinamas vangiai.

Europos aplinkosaugos agentūros duomenimis, tik 16 proc. Graikijos gyventojų buitinių atliekų yra perdirbama, palyginti su 50 proc. tikslu, kurį ketinama pasiekti iki 2020 metų, remiantis ES direktyvomis. Palyginimui Europos atliekų perdirbimo vidurkis siekia 28 proc.: didžiausias rodiklis yra Slovėnijoje (49 proc.), o mažiausias – Latvijoje (tik 3 proc.) Atėnuose, kur gyvena beveik keturi milijonai iš 11 proc. Graikijos gyventojų, tik 13 proc. atliekų yra perdirbama, rodo Graikijos sostinės valdžios duomenys.
Europos atliekų perdirbimo vidurkis siekia 28 proc.: didžiausias rodiklis yra Slovėnijoje (49 proc.), o mažiausias – Latvijoje (tik 3 proc.)
„Neturime aiškios strategijos ir politinės valios įgyvendinti šią strategiją“, – sakė Graikijos „Greenpeace“ padalinio atstovas Dimitris Ibrahimas. Daugelyje Graikijos vietų, ypač kaimo vietovėse, šiukšlės metamos į spontaniškai atsiradusius sąvartynus. 2014 metais Graikijoje vis dar veikė maždaug 70 sąvartynų, kuriuos vietos valdžia toleruoja ir aktyviai neprižiūri. 2014 metų birželį, praėjus beveik dešimtmečiui po ankstesnės baudos, Graikijai buvo nurodyta kas šešis mėnesius sumokėti beveik 15 mln. eurų baudą už toliau veikiančius nelegalius sąvartynus. „Turi pasikeisti mentalitetas, ir greitai“, – sakė Ekologiško šiukšlių rūšiavimo draugijos vadovė Antigonė Dalamaga. Šiukšlių rūšiavimas Graikijoje – savanoriškas dalykas. O ir už šiukšlių išvežimą graikai moka ne pagal kiekį, o pagal būsto plotą. Jeigu žmonėms tektų mokėti už išmetamą kiekį, tai juos tikrai motyvuotų išmesti mažiau, sakė ES finansuojamos programos „Zero Waste“ programos Graikijoje vadovė Mary Krimnanioti. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 04 10 13:57
Spausdinti