Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ES ŠALIŲ SUSITARIMAS MAŽINTI PRAMONINIUS TERŠALUS
ES susitarė dėl pramoninių išmetamųjų teršalų mažinimo
BNS
Alfa.lt
Aplinkos tarša.

Europos Sąjungos šalys narės ir Europos Parlamentas trečiadienį pranešė pasiekę preliminarų susitarimą dėl pramoninių išmetamųjų teršalų, įskaitant teršalus iš didelių paukštininkystės ir kiaulininkystės ūkių bei rūdos kasyklų, ribojimo.

Vėlai antradienį sudarytu susitarimu bus sumažintas pramonės išmetamų kenksmingų teršalų kiekis ir pagerinta visuomenės prieiga prie informacijos, sakoma valstybėms narėms atstovaujančios Europos Vadovų Tarybos pareiškime.

Projekto epicentre buvęs europarlamentaras Radanas Kanevas teigė, kad pagal šį dokumentą bus gerokai sumažintas išmetamųjų teršalų kiekis nesukuriant papildomos biurokratinės naštos pramonei ir ūkininkams, o jį pažeidusioms bendrovėms bus skiriamos griežtos baudos.

Susitarimu, kuris dar turi būti oficialiai patvirtintas, siekiama sumažinti įmonių keliamą oro, dirvožemio ir vandens taršą peržiūrint galiojančias išmetamųjų teršalų ir atliekų sąvartynų taisykles.

Juo taip pat būtų atnaujintas Europos išleidžiamų ir perduodamų teršalų registras, vadinamas E-PRTR.

Parlamentas pareiškime pažymėjo, kad didelių žemės ūkio bendrovių išmetami teršalai gali sukelti sveikatos problemų, pavyzdžiui, astmą, bronchitą ir vėžį.

Atnaujintos taisyklės bus taikomos ir dideliems kiaulių ūkiams, kuriuose laikoma daugiau kaip 350 gyvulių, bei paukštininkystės ūkiams, kuriuose laikoma daugiau kaip 300 vištų dedeklių. Taikymas įsigalios nuo 2030 metų didžiausiems ūkiams.

Ši kontrolė taip pat bus įvesta ir pramoninei įvairių rūšių rūdos, įskaitant geležį, varį, auksą, nikelį ir platiną, gavybai, o vėliau Europos Komisija gali įtraukti ir pramoninių mineralų gavybą.

Kiekviena ES šalis būtų atsakinga už leidimų išdavimą įmonėms, kurioms taikomos šios taisyklės, jei jos gali įrodyti, kad atitinka standartus.

Sankcijos pažeidėjams atspindės pažeidimo rimtumą, todėl bus skiriamos baudos, siekiančios bent tris procentus įmonės metinės apyvartos ES.

Šalims narėms ir Parlamentui oficialiai pasirašius susitarimą, jis įsigalios po trijų savaičių nuo jo paskelbimo oficialiame ES administraciniame leidinyje.

Nuo 2028 metų kas penkerius metus jis bus peržiūrimas.

2023 11 29 10:09
Spausdinti