Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


EKONOMIKA
Estijos finansų ministras: šalies ekonomika įžengė į krizės fazę
BNS

Estijoje prasidėjo ekonomikos krizė, pareiškė šalies finansų ministras.

„Statistiniai duomenys rodo, kad tokio staigaus kritimo nebuvo nuo 2008-ųjų. Visa tai atsispindės realiame gyvenime. Įmonių turtas sunyks, o bankai pradės skolinti reikalaudami papildomo užstato. Įmonės nebegalės finansuotis platindamos obligacijas rinkoje“, – Estijos nacionaliniam transliuotojui ERR sakė Martinas Helme, komentuodamas koronaviruso epidemijos ir naftos kainų karo ekonominius padarinius.

„Ekonomikos krizė jau atėjo, o dabar kyla klausimas, kaip sumažinti jos padarinius ir rasti būdų blogiausiam išvengti. Tačiau planuoti, prognozuoti beveik neįmanoma dėl nenuspėjamai besikeičiančios situacijos“, – teigė Estijos finansų ministerijos vadovas.

„Matome, kad viskas įvyko per pastaruosius du mėnesius, o Europos kontekste – per dvi savaites. Pirma išvada yra ta, kad mes niekada neturėjome tokio prasto įžvalgumo kaip dabar ekonomikoje. Neįmanoma numatyti, kas nutiks per artimiausias dvi savaites ar artimiausius du mėnesius“, – sakė M. Helme.

Jo manymu, Vakarų šalių padėtis dabar yra daug sunkesnė nei per 2008-ųjų krizę.

„Tiek pasaulio, tiek Europos ekonomikos turi didesnę skolų naštą nei prieš dešimtmetį. Nedarbas – didesnis. Įmonių konkurencingumas yra prastesnis nei prieš 2008 metų krizę. Teigta, kad bus sklandus nuosmukis, bet burbulas veikiausiai sprogs apkurtindamas“, – sakė Estijos finansų ministras.

Kita vertus, anot M. Helme’s, Estijos vyriausybė neturėtų reaguoti į krizę mažindama biudžeto išlaidas, nes tai sukeltų dar didesnį nuosmukį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 12 10:31
Spausdinti