Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


MOKESČIŲ REFORMA
G. Nausėda apie mokesčių reformą: nuo kalbų reikėtų pajudėti link darbų
BNS
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
G. Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda tikisi, kad Vyriausybė imsis mokesčių reformos ir Seime bus rastas sutarimas.

„Norėtųsi palinkėti vieną kartą nuo kalbų pajudėti link darbų ir norėtųsi palinkėti sutarimo Seime, nes jei jo nebus, sustosime pačiame pradiniame etape“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė prezidentas.

Jis teigė, kad „mes įsivarėme patys save į kampą“, nes mokesčių reforma buvo iškelta kaip dabartinės Vyriausybės vienas iš pagrindinių tikslų.

„Jau metiniame pranešime atkreipiau dėmesį, kad jeigu tikrai sąžiningai ir nuoširdžiai norime tos mokesčių reformos, tai reformų langas beveik užsidaro. Nepaisant to, praėjo daugiau kaip pusmetis ir mes vėl dabar iš naujo kalbame apie mokesčių reformą“, – sakė G. Nausėda.

„Taip, būtų gerai įgyvendinti kompleksinę mokesčių reformą ir panaikinti tam tikrą skylę, kurių apsčiai mokesčių sistemoje turime, juolab, kad mokesčių reforma yra ir vienas iš kriterijų, Europos Sąjungos gaivinimo fondo lėšoms gauti ir čia mes pradedame strigti“, – pridūrė jis.

G. Nausėdos teigimu, jau anksčiau valdantiesiems pritrūko politinės valios priimti sprendimus, o dabar dėl „galbūt sąsajų su interesų grupėmis“ pasiūlymai vėl stringa.

„Su tam tikromis iniciatyvomis iš karto po prezidento rinkimų kreipiausi į Seimą, norėdamas kai kurias, toli gražu, ne visas skyles užtaisyti ir užlopyti, tąkart neatsirado pakankamai politinės valios, matau kad ir dabar dėl kartais labai pragmatinių interesų ir galbūt tam tikrų sąsajų su interesų grupėmis, tie neabejotinai geri pasiūlymai vėl stringa“, – sakė G. Nausėda.

„Jei tik iškapstysime iš mokesčių sistemos tam tikrus elementus ir galvosime, kad čia įgyvendinome mokesčių reformą, tai nebus gerai“, – pridūrė jis.

Europos Komisijai sulaikius dalies lėšų išmokėjimą pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą (RRF), premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau ketvirtadienį teigė, kad Vyriausybė Seimui pavasarį pateiks įstatymų projektus dėl mokesčių lengvatų mažinimo ir nekilnojamojo turto (NT) mokesčio.

Ji teigė tikinti, kad Seimas pritars įstatymų pataisoms, nuo kurių priklausys, ar Lietuva gaus visą paramą iš RRF. Kada nauji įstatymai galėtų įsigalioti, I. Šimonytė neįvardijo, tačiau, anot jos, terminai šiuo atveju nėra svarbiausi.

Naujasis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė BNS yra sakęs, kad valdančiųjų žadamą mokesčių reformą gali pristabdyti po savivaldos rinkimų 2023-iųjų kovą Seime galinti pasikeisti valdančiųjų ir opozicijos pusiausvyra, jeigu kai kurie parlamentarai būtų išrinkti merais. Šį aspektą jis kol kas mato vieninteliu pertvarkos stabdžiu.

2023 03 02 14:22
Spausdinti