Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


INFLIACIJA
G. Šimkus: didžiąją dalį infliacijos Lietuvoje lemia vidaus veiksniai
BNS
Lukas Balandis/BNS
G. Šimkus.

Didžiąją dalį infliacijos Lietuvoje lemia vidaus veiksniai, sako Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Anot jo, infliacija ir toliau gali išlikti aukšta, o nepaisant gresiančios techninės recesijos, šalies padėtis nėra bloga ir apie tai liudija didelis žmonių užimtumas.

Kaip vieną iš infliaciją lemiančių vidaus veiksnių G. Šimkus įvardijo darbo užmokesčio augimą.

„Didžioji, arba labai didelė infliacijos dalis ateina iš veiksnių, kurie yra vidaus rinkoje: iš darbo užmokesčio augimo. Monetarinė, pinigų politika yra svarbi kovojant su infliaciniais procesais ir Lietuvoje ji yra labai svarbi, nes daug kas ateina iš paklausos pusės“, – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos parengtos 2022 metų Lietuvos ekonominės apžvalgos pristatymo renginyje ketvirtadienį kalbėjo G. Šimkus.

Anot G. Šimkaus, vidaus veiksnių nulemta, arba grynoji infliacija šalyje jau viršija 10 proc. ribą: „Būtent grynoji infliacija Lietuvoje jau viršija 10 procentų ir tai yra ta infliacijos dalis, kuri ateina iš mūsų vidaus veiksnių“.

G. Šimkaus teigimu, infliacija ir toliau gali išlikti aukšta, todėl būtina parama labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms ar verslui.

„Neturime iliuzijų dėl infliacinių procesų, jie intensyvėja ir toliau bus stiprūs ir platesni“, – kalbėjo jis.

„Fiskalinės paramos priemonės yra reikalingos susidūrus su beprecedenčiais energetiniai šokais, bet tai turi būti laikinos priemonės, labai tiksliai orientuotos į labiausiai pažeidžiamas grupes, ar tai būtų gyventojai, ar tai būtų verslas“, – pridūrė G. Šimkus.

Jo manymu, nors Lietuvai gresia techninė recesija, šiuo metu šalyje padėtis nėra bloga ir apie tai liudija darbo rinka – užimtumas yra didelis, nemaža dalis įmonių vis dar ieško darbuotojų.

„Iš vienos pusės mes kalbame apie apniukusią ekonomikos padangę, lėtėjantį ekonomikos augimą, kai kas kalba – iš tikrųjų yra grėsmė techninės recesijos, bet kartu turime labai gyvybingą darbo rinką, labai žemą nedarbą, išaugusį aktyvumą darbo rinkoje. Įsidarbino pakankamai reikšminga dalis čia atvykusių ukrainiečių, mes turime dviženkliais skaičiais augantį darbo užmokestį, vis dar pakankamai daug įmonių skundžiasi, kad neranda tinkamos darbo jėgos“, – sakė LB vadovas.

Statistikos departamento duomenimis, rugsėjo metinė – rugsėjį, palyginti su 2021 metų rugsėju – infliacija siekė 24,1 proc., o vidutinė metinė infliacija (12 pastarųjų mėnesių, palyginti su ankstesniais 12 mėnesių) – 16,3 proc.

Vartojimo prekių kainos per metus Lietuvoje padidėjo 28,9 proc., paslaugų – 12,9 proc.

2022 10 20 13:18
Spausdinti