Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFLIACIJA
G. Šimkus: geopolitinės rizikos didins infliaciją
BNS
BNS foto
G. Šimkus.

Europos Sąjungoje (ES) infliacijai pasiekus istorines aukštumas geopolitinės rizikos ją gali dar padidinti, sako Lietuvos banko (LB) vadovas. Gediminas Šimkus mano, kad infliaciją augins konfliktas Ukrainoje, pasiūlos trikdžiai, nemažėsiančios gamtinių dujų kainos.

„Rizikos, nukreiptos į infliaciją, yra iš tikrųjų didelės – didžiulės geopolitinės rizikos, Ukraina, tai, kas įvyko vakar (...) Matome tiek paklausos atsigavimą smarkų, tiek ir pasiūlos esančius trikdžius, kurie taip pat sąlygoja infliacijos padidėjimą tam tikrą einamąjį laikotarpį. Deja, šitie dalykai, ypač pasiūlos trikdžiai, nesieliminuoja taip greitai, kaip norėtųsi“, – antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Pasak jo, augančios kainos mažina gyventojų perkamąją galią, nors tai būdinga ne tiek Lietuvai, kiek kitoms šalims, kur darbo užmokestis neauga taip sparčiai, kaip Lietuvoje.

„Būtent ten gyventojų perkamoji galia mažėjo ir veikia į neigiamą pusę visą visuminę paklausą“, – sakė jis.

G. Šimkus taip pat įspėjo, kad infliacija nemažės, nes „greitu metu europietiškų dujų kainų kritimas nebenumatomas“.

Metinė infliacija euro zonoje sausį pakilo iki 5,1 proc., pasiekusi aukščiausią lygį nuo 1997 metų, kai pradėta skaičiuoti šį rodiklį. Lietuvoje metinė (sausį, palyginti su 2021-ųjų sausio mėnesiu) infliacija buvo 12,4 procento.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 22 12:49
Spausdinti