Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


INFLIACIJA
G. Šimkus: infliacija euro zonoje turėtų smukti 2023–2024 m.
BNS
BNS foto
G. Šimkus.

Europos Sąjungoje (ES) infliacijai pasiekus istorines aukštumas, o Europos Centriniam Bankui (ECB) ketvirtadienį nepakeitus rekordiškai žemų palūkanų normų, Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, jog infliacija euro zonoje turėtų sumažėti kiek vėliau nei prognozuota – 2023-2024 metais.

Pasak jo, už ES monetarinę politiką atsakingas ECB sprendimą priėmė, atsižvelgdamas į informaciją, kuri neleidžia kalbėti apie esminius neigiamus kainų pokyčius.

„Euro zonos pinigų politika yra formuluojama remiantis duomenimis. (...) Ir rinkos informacija, ir rinkos analitikų informacija, ir ankstesnės prognozės, nepaisant iš tiesų pasikeitusių kai kurių aplinkybių, pavyzdžiui, išsilaikiusios aukštos energijos išteklių kainos, pramonės žaliavų kainų, vidutiniu laikotarpiu rodo, kad infliacija grįš į žemesnį lygį“, – BNS penktadienį sakė G. Šimkus.

Pasak jo, šiemet infliacija bus aukštesnė nei manyta anksčiau, o 2023 ir 2024 metais ji turėtų kristi iki mažesnio nei ECB nustatytas 2 proc. tikslinis lygis.

„Šiais metais mes turėsime didesnę infliaciją negu buvo laukiama prieš tai, bet 2023-aisiais ir 2024-aisiais metais (nukris – BNS) į lygį, kuris yra mažesnis nei du procentai“, – teigė G. Šimkus.

Sausį pasiektas 5,1 proc. euro zonos infliacijos lygis, LB vadovo teigimu, buvo „nemalonus siurprizas“, tačiau prognozuotas.

„Buvo numatoma, prognozuojama, kad tas pikas turėtų būti pasiektas kažkur šiuo metu. Užsilaikė aukštos žaliavų kainos, bet prie to prisideda ir geopolitiniai veiksniai, užtrukusių tiekimo grandinių trikdžiai, bet ir čia matosi tam tikrų situacijos gerėjimo ženklų“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

„Suprantama, kad tai nėra tenkinanti situacija. Vis tik esminių sąlygų, kodėl infliacija turėtų išlikti tokiame pakylėtame lygyje vidutiniu laikotarpiu, nėra“, – teigė jis.

ECB ketvirtadienį nepakeitė rekordiškai žemų palūkanų normų ir savo laipsniško skatinimo programos mažinimo kurso, nepaisydamas didėjančio spaudimo kovoti su sparčiai augančia infliacija euro zonoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 04 15:23
Spausdinti