Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ŽEMĖS ŪKIS
Grūdų derlius šiemet rekordinis, bet kainos auga
BNS
Unsplash

Grūdų derlius šiemet bus rekordinis, skelbia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Anot jos, šiemet rapsų derlius turėtų būti 34 proc., grūdų – beveik 16 proc. didesnis nei pernai.

ŽŪM Programinio, projektinio valdymo ir analizės skyriaus vedėjo Evaldo Pranckevičiaus teigimu, bendra žemės ūkio produkcija šiemet augs 3,2 proc., o tam didelės įtakos turės grūdų derlius.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, grūdų bei rapsų vidutinės supirkimo kainos rugsėjį augo. Tai, pasak E. Pranckevičius, rodo, kad Lietuvos grūdų rinka yra pasaulinės rinkos dalis – kainos koreliuoja su pasaulinėmis, nepriklausomai nuo pasiūlos ir paklausos santykio vidaus rinkoje.  

Rugsėjo pabaigoje supirkėjų sandėliuose buvo saugoma 3,28 mln. tonų grūdų ir aliejinių augalų sėklų – 12,3 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. 

„Tai rodo ne tik didelį šių metų derliaus potencialą, bet ir išaugusias galimybes supirkimo įmonėms sandėliuoti tokį kiekį grūdų bei aliejinių augalų vienu metu“, – sakė ŽŪM atstovas.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija šiemet prognozuoja 2,8 mlrd. tonų grūdų derlių pasaulyje – 2,2 proc. didesnį nei pernai. Tuo metu ES šalyse jis turėtų siekti 282 mln. tonų – 13,3 proc. mažiau.

Mažesnis žieminių kviečių derlius ES prognozuojamas dėl nepalankių oro sąlygų Prancūzijoje ir Rumunijoje, o miežių derliaus prognozė sumažinta dėl kritusių jų pasėlių ploto ir derlingumo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 04 13:30
Spausdinti