Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„Hanner“ projektą „Žalgirio“ stadione stabdo prokurorai
BNS
Statyboms „Žalgirio“ stadiono sklype – netikėtas prokurorų dėmesys. (BNS nuotr.).

Nugriovus Vilniaus „Žalgirio“ stadioną, po juo esanti valstybės žemė gali būti išnuomota tik aukciono būdu. Tokį verdiktą pateikė Vilniaus apygardos prokurorai.

Šios prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė nustatė, kad pagal teisės aktus bei teismų praktiką buvusį „Žalgirio“ stadioną įsigijusi verslininko Arvydo Avulio valdoma įmonė „Hanner“ galėjo likti sklypo nuomininke tik tuo atveju, jei stadiono statiniai nebūtų nugriauti. „Nugriovus stadioną bei kitus šiame žemės sklype buvusius statinius, neliko teisinio pagrindo, kuris suteikė teisę išnuomoti šį didelės vertės žemės sklypą lengvatinėmis sąlygomis – tai yra be aukciono. Todėl žemės nuomos sutartis turi būti nutraukta, o norint šį žemės sklypą išnuomoti arba parduoti, turi būti paskelbtas aukcionas“,– pranešė Vilniaus apygardos prokuratūra. Prokurorai sausio 19 dieną Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) pareikalavo pašalinti pažeidimus, o NŽT pirmadienį pranešė nutraukianti sklypo nuomos sutartį su „Hanner“, kuri šioje teritorijoje jau stato 20 mln. eurų vertės keturių žvaigždučių „Marriott“ viešbutį bei šiemet planuoja pradėti verslo centro statybą. Visos investicijos į 8 hektarų teritoriją, iš kurių 6 ha sklypo nuomos sutartis nutraukiama, turėjo siekti apie 200 mln. eurų. NŽT teigimu, kadangi sklypas buvo išnuomotas ne aukciono būdu, žemė gali būti naudojama tik pagal jos naudojimo paskirtį – tai yra tik stadiono veiklai.

Prasta žinia investuotojams

„NŽT ketinimas nutraukti žemės nuomos sutartį yra nesąžiningas ir neteisėtas, nes įsigyjant pastatus ir teritoriją, visos procedūros buvo atliktos viešai, skaidriai ir teisėtai. Toks sprendimas yra nerimą kelianti ir bloga žinia Lietuvos ir užsienio investuotojams, nes jis rodo, kad bet kokios ilgalaikės sutartys su valstybe gali būti nutrauktos be jokių priežasčių ir argumentų. Jei valstybė laikysis tokios politikos, Lietuva taps nepatrauklia investuotojams šalimi, o investicijų srautas dar labiau sumažės“,– teigiama BNS atsiųstame „Hanner“ komentare.
Jei valstybė laikysis tokios politikos, Lietuva taps nepatrauklia investuotojams šalimi.
Apie tolesnius veiksmus ir priemones, kuriomis ketinama ginti kompanijos interesus, „Hanner“ žada pranešti vėliau. Šiaulių bankas 2015 metų gegužę apleisto Vilniaus „Žalgirio“ stadiono kompleksą ir teritoriją aplink jį už 41 mln. eurų pardavė „Hanner“ įmonei „Promola“. Čia planuojama sukurti naują gyvenamųjų pastatų, verslo ir administravimo centrą, investicijos į kurį sieks apie 200 mln. eurų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 02 27 17:33
Spausdinti