Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


HONKONGAS
Honkongo ekonomika paniro į techninę recesiją
BNS
Pexels
Honkongas.

Honkongo ekonomika vėl paniro į techninę recesiją, parodė pirmadienį paskelbti naujausi vyriausybės duomenys, slegiami didėjančių palūkanų normų, susilpnėjusios pasaulinės prekybos ir mieste tebegaliojančių griežtų koronaviruso plitimo stabdymui skirtų apribojimų.

2022 metų pirmąjį ketvirtį Honkongo bendrasis vidaus produktas (BVP), palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, susitraukė 3,9 proc., o pirmadienį paskelbti išankstiniai duomenys parodė, kad ekonomika traukėsi ir antrąjį ketvirtį, tik jau kiek lėtesniu tempu – 1,4 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusiais metais ekonomika augo 6,3 proc., atsigaudama po 2019 ir 2020 metais fiksuoto sulėtėjimo, kai miestą pirmą kartą sukrėtė kelis mėnesius trukę didelio masto, kartais smurtu pasibaigdavę demokratijos šalininkų protestai, o vėliau – COVID-19 pandemija.

Honkongo vyriausybė teigė, kad ekonomikos raida buvo blogesnė nei tikėtasi dėl prastų užsienio prekybos rezultatų.

Praėjusį mėnesį paskelbti oficialūs duomenys parodė, kad bendras prekių eksportas antrąjį ketvirtį, palyginti su sausio–balandžio mėnesiais, susitraukė 4,2 procento.

Pirmąjį 2022 metų pusmetį buvo užfiksuotas 206,1 mlrd. JAV dolerių prekybos deficitas, prilygęs 8,2 proc. prekių importo vertės.

„Susilpnėjusi pasaulinė paklausa ir besitęsiantys tarpvalstybinių sausumos krovinių srautų tarp Kinijos žemyninės dalies ir Honkongo trikdžiai smarkiai apsunkino Honkongo eksportą“, – pirmadienį pažymėjo vyriausybė.

Manoma, kad didžiųjų pasaulio centrinių bankų sugriežtinta pinigų politika smarkiai pristabdys pasaulio ekonomikos augimą, ir dar nėra žinoma, kada bus leista keliauti nesilaikant karantino reikalavimų tarp Honkongo ir žemyninės Kinijos, nes Pekinas griežtai laikosi nulinės COVID-19 politikos.

Honkongo administracijos vadovas Johnas Lee teigė, kad jo vyriausybė netrukus paskelbs tolesnį privalomų karantinų, taikomų atvykėliams iš užsienio, sutrumpinimą.

Įgyvendinamas Kinijos nulinio COVID-19 politiką, Honkongas jau daugiau nei dvejus metus išlieka iš esmės atskirtas nuo likusio pasaulio.

Jame vis dar galioja kai kurie griežčiausi pasaulyje apribojimai, įskaitant savaitės trukmės karantiną atvykėliams iš užsienio ir draudimą grupiniams susibūrimams iš daugiau nei keturių asmenų.

Vietos žiniasklaida neseniai pranešė, kad vyriausybė svarsto leisti atvykėliams iš užsienio nuo lapkričio mėnesio nesilaikyti karantinų, miestui tikintis atgaivinti savo tarptautinį įvaizdį artėjant svarbiems finansiniams renginiams ir populiariam regbio turnyrui.

2022 08 02 09:56
Spausdinti