Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIO EKONOMIKA
Į didžiausių pasaulio ekonomikų trejetą įsiveržė Europos valstybė
IQ
Pexels

Vokietija tapo trečia pagal dydį pasaulio ekonomika, kai paskutinį 2023 m. ketvirtį aplenkė Japoniją, nors abiejų šių valstybių ūkiai išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Didžiausia pasaulio ekonomika išlieka Jungtinės Amerikos Valstijos, antroje vietoje yra Kinija.

Japonijos bendrasis vidaus produktas (BVP) praėjusių metų spalio–gruodžio mėnesiais smuko 0,4 proc., nors per visus 2023 m. augo 1,9 proc. Liepos–rugsėjo mėnesiais BVP sumažėjo 2,9 proc. Kai ekonomika traukiasi du ketvirčius iš eilės, tai laikoma technine recesija.

Iki 2010 m. Japonijos ekonomika buvo antra pagal dydį pasaulyje, po to ją aplenkė Kinija.

Japonijos BVP praėjusiais metais siekė 4,2 trln. JAV dolerių, o Vokietijos – 4,4 trln. arba 4,5 trln. dolerių priklausomai nuo valiutos kurso.

Ekonomistų vertinimu, pagrindinis veiksnys, nulėmęs Japonijos ekonomikos nuosmukį, yra silpna šalies nacionalinė valiuta jena, nes nominalusis valstybių BVP apskaičiuojamas JAV doleriais. Santykinį Japonijos silpnumą lemia ir šalies gyventojų skaičiaus mažėjimas bei atsilikimas pagal našumo ir konkurencingumo rodiklius.

Europos ekonomikos galiūnė Vokietija taip pat susiduria su iššūkiais.

Nerimą kelia Vokietijos ekonominių nuotaikų rodikliai, sausio mėnėsį jie pasiekė žemiausią lygį nuo pandemijos laikų. 2023 m. Vokietijos gamyba susitraukė 0,3 proc., bet tiek pat turėtų išaugti 2024 m. Prognozuojama, kad 2025 m. augimas sieks 1,2 proc.

Vokietijos ekonominę veiklą riboja darbo jėgos trūkumas, šiuo metu nedarbas Vokietijoje yra žemiausias per dešimtmečius.

Kita vertus, savaitgalį vykusioje Miuncheno saugumo konferencijoje kalbėjęs Vokietijos kancleris Olafas Scholzas žemą nedarbo lygį pristatė kaip ženklą, kad Vokietijos ekonomika yra stipri, nepaisant kai kurių apžvalgininkų pastabų, kad šalis yra Europos ligonė. Kancleris gyrėsi, kad Vokietiją investicijoms renkasi JAV technologijų milžinai.

JAV korporacija „Apple“ Miunchene stato didžiausią Europoje puslaidininkių ir programinės įrangos tyrimų ir plėtros centrą. Investicijų suma sieks apie 1 mlrd. eurų. JAV lustų gamintoja „Wolfspeed“ Vokietijoje atidarys gamyklą, kad palaikytų automobilių pramonės perėjimą prie elektrinių transporto priemonių, Europai siekiant sumažinti priklausomybę nuo Kinijos. Anksčiau skelbta, kad investicijų suma gali siekti 6,5 mlrd. JAV dolerių.

O. Scholzas sakė, kad ši gamykla svariai prisidės užtikrinant, kad Europos pramonė būtų patikimai aprūpinta puslaidininkiais. Pasak Vokietijos kanclerio, šios ir kitos užsienio investicijos rodo, kad Vokietijos ekonomika yra stipri ir patraukli verslui, o jos potencialas didžiulis.

Manoma, kad didžiausios Europos ekonomikos augimą dar labiau paskatins pastaruoju metu švelnėjančios finansavimo sąlygos ir tikėtinas palūkanų mažėjimas antrąjį šių metų pusmetį.

2024 02 19 11:49
Spausdinti