Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KAUPIAMOSIOS SĄSKAITOS
Į Lietuvą atvykstantys baltarusiai sąskaitas atsidaryti galės lengviau
BNS
Unsplash
Bankomatas.

Nuo 2021 metų Baltarusijos ir kitų trečiųjų šalių įmonėms bus paprasčiau steigtis Lietuvoje – Seimas joms leido kaupiamąsias sąskaitas atidaryti ne tik bankuose, bet ir kredito bei elektroninių pinigų įstaigose. 

Taip norima į šalį pritraukti informacinių technologijų ir kitų aukštųjų technologijų įmones. Už tokias Akcinių bendrovių įstatymo pataisas antradienį balsavo 107 Seimo nariai, prieš –  keturi, o susilaikė 23.   

„Tai daroma todėl, jog būtų sudarytos palankesnės sąlygos užsienio bendrovėms, finansinių technologijų bendrovėms, ypatingai iš Baltarusijos, esant neramumams ten, persikelti čia į Lietuvą ir perkelti savo operacijas čia, taip būtų kuriamos naujos, gerai apmokamos darbo vietos“, –  teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Pasak jo, taip siekiama skaldyti skandinaviškų bankų monopolį teikiant finansines paslaugas. 

Tuo tarpu Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Kęstutis Glaveckas teigė, kad tokių įmonių reguliavimas bus daug sudėtingesnis, nes didelė dalis elektroninių pinigų įstaigų yra registruotos Didžiojoje Britanijoje, kuri palieka Europos Sąjungą. „Per tokias elektronines pinigų įstaigas galima daryti ir daug finansinių aferų, arba kitaip sakant, pinigų nutekinimo arba perregistravimo paėmimo ir taip toliau, kitaip tariant, mūsų FNTT ir Lietuvos bankas turi labai smarkiai sustiprinti savo pajėgas, kad galėtų kontroliuoti šitą procesą“, – kalbėjo Seimo narys. 

Aplinkos ministras liberalas Simonas Gentvilas apgailestavo, kad pataisos nepriimtos anksčiau, nes prasidėjus neramumams Baltarusijoje, daug tos šalies įmonių jau įsikūrė Lenkijoje arba Latvijoje. „Lenkija ne tik palengvino sąskaitų atidarymą Baltarusijos įmonėms, bet skyrė 50 mln. zlotų fondą, tokioms įmonėms persikraustyti, padarė žaliąją liniją Baltarusijos informacinių technologijų darbuotojų perkėlimui ir ilgalaikių vizų gavimui, ir tai suveikė. Šiandien Lenkijoje turime eilę baltarusiškų, tūkstančius darbuotojų, kurie perkraustyti. Ir štai, mes pralaimėjome savo konkurencinę kovą“, – teigė jis.

Lietuva tariasi su Baltarusijos įmonėmis dėl jų persikraustymo į Lietuvą. „Investuok Lietuvoje“ sako, kad diskusijos vyksta su gana dideliais rinkos žaidėjais. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenimis, Lietuva dabar derasi su maždaug 60 politinės krizės apimtos Baltarusijos įmonių dėl jų persikėlimo į Lietuvą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 15 13:33
Spausdinti