Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EKSPORTAS
Į Meksiką ir Braziliją norintiems eksportuoti grūdininkams iššūkių kelia rusiški grūdai
BNS
Andrius Ufartas/BNS

Lietuvos grūdų eksportuotojams ieškant naujų galimybių parduoti produkciją, šiemet atsivėrė trys naujos rinkos – Meksika, Irakas ir Indonezija, prieš pusantrų metų susitarta su Brazilija, tačiau perdirbėjų teigimu, galimybes išvežti lietuviškus grūdus į kai kurias šalis apsunkina pigesni rusiški grūdai.

Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos prezidentas ir „Agrokoncerno grūdų“ vadovas Karolis Šimas sako, kad vienas grūdų laivas jau parduotas Indonezijai – neseniai suderinti visi formalumai su šia šalimi.

„Kas liečia Meksiką ir Braziliją, Lietuva buvo jau labai arti pardavimo, bet pirkėjai pasirinko pigesnius rusiškos kilmės grūdus. Tačiau gauname užklausimų iš šių šalių, tad rankų nenuleidžiame“, – BNS sakė K. Šimas.

Jo teigimu, palyginti šį sezoną su praėjusiu, eksportuotojams teko nemažas iššūkis konkuruoti su Rusija, iš dalies ir su Ukraina.

„Ypač Rusija rinkas užvertė pigiais grūdų pasiūlymais. Todėl mums lieka tos šalys, kurios iš principo ar solidarumo su Ukraina neperka rusiškų kviečių arba nori aukštos kokybės, kokią gali pasiūlyti Lietuva ir sutinka už kokybę mokėti brangiau“, – teigė K. Šimas.

Pasak jo, šiuo metu taip pat intensyviai dirbama siekiant dalyvauti Egipto valstybiniuose konkursuose, derinami reikalavimai ir kitos galimų pardavimų detalės, siunčiami pavyzdžiai, mezgami ryšiai su malūnininkais. Be to, vyksta derinimas ir su JAV.

„Nors grūdų rinka gyva visus metus dėl skirtingu metu užauginamo derliaus, bet dėl didelės konkurencijos Lietuvos eksportas būna tai intensyvesnis, tai prilėtėja. Todėl mes, siūlydami aukštesnę kokybę, ieškome rinkų, kad ir kitame pasaulio gale, nes nuo to laimi visi – pradedant ūkininku, kuris žinos, kad jis už grūdus gaus rinkos kainą, o ne diskontuotą kainą nelikvidžiu periodu, baigiant valstybe, kurios ekonomikoje grūdų sektorius sudaro ženklią dalį ir yra atsparus krizėms ar užsiveriančioms rinkoms“, – pasakojo K. Šimas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuvai labai svarbios didelės rinkos, nes jos perka daug ir garantuoja pastovumą.

„Kaip pavyzdį norėčiau paminėti, jog atvėrus Kinijos rinką eksportavome pusę milijono tonų per šešis mėnesius. Lietuvos grūdų eksportas sudaro nuo 4,5 mln. tonų iki 5,5 mln. tonų“, – BNS sakė K. Šimas.

„Agrokocerno grūdai“ šią savaitę pranešė, jog eksportuos kviečius į Iraką. Anot bendrovės, į Um Kasro uostą bus gabenama 50 tūkst. tonų lietuviškų kviečių. K. Šimo teigimu, šioje rinkoje iki šiol dominavo JAV, Australijos ir Kanados kviečiai.

2022 11 21 09:59
Spausdinti