Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFLIACIJA
I. Šimonytė: infliaciją mažins valstybės kompensacijos už elektrą ir dujas
BNS

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybės šių metų biudžete numatytos papildomos lėšos didesnėms pensijoms ir kitoms socialinėms išmokoms neturėtų didinti vartotojų kainų. Tuo metu, anot jos, infliaciją gali mažinti papildomi pinigai, skirti kompensuoti elektros ir dujų kainų augimą gyventojams.

„Kažkokio paspartėjimo infliacijos neturėtume pamatyti. Tiesiogiai infliaciją veiks ta sprendimų dalis, kuri susijusi su elektros ir dujų kainodara“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė premjerė.

„Galvoti, kad tie papildomi keli šimtai milijonų eurų sumažins infliaciją... nežinau, kokioje ekonomikos paradigmoje reikia gyventi. Tos indeksuotos pajamos niekaip infliacijos sumažinti negali. Tai yra didesnė perkamoji galia, didesnė paklausa. Vienintelis dalykas, ką tas indeksavimas sprendžia, tai sprendžia žmonėms, ypač, kurių finansai yra jautresni, tarkim. maisto ir energetikos kainų didėjimui, tiesiog papildomos galimybės tas sąskaitas apmokėti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, vienintelis sprendimas, kuris galbūt galėtų sumažinti infliaciją, yra ribojamas energetikos kainų augimas.

„Vienintelis sprendimas, kuris gali sumažinti infliaciją, bet mes galime tik spekuliuoti, kiek tai bus, – yra sprendimas, kuris apriboja kainų augimą. Todėl, kad kainų dar patvirtintų neturime. Kai VERT patvirtins kainas, jau priėmus šiuos įstatymus (dėl infliacijos pasekmių valdymo – BNS), liepos mėnesiui tada perskaičiavimus bus galia padaryti, nes administruojamos kainos yra viena iš sudedamųjų infliacijos dalių, jų prognozė leidžia įvertinti, koks iš tikrųjų yra poveikis“, – kalbėjo premjerė.

Taip ji atsakė į demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovo Lino Kukuraičio priekaištus, kad dėl Vyriausybės siūlomo infliacijos pasekmių valdymo plano įtaka infliacijai nebuvo vertinama.

„Kai kalbame apie aukštą infliaciją, priemonių, kurios yra dosnios, nevertiname jų įtakos infliacijai, o kiti, kurie teikia kažkokius siūlymus, kritikuojami, kad jie didins infliaciją“, – teigė L. Kukuraitis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 21 15:00
Spausdinti