Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GRASINIMAI
I. Šimonytė: Minsko pažadus nepraleisti traukinių iš Lietuvos vertiname kaip grasinimus
BNS
BNS foto
I. Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Minsko grasinimai nepraleisti traukinių iš Lietuvos yra vertinami, sprendžiama, koks būtų jų poveikis ir alternatyvūs sprendimai.

„Vertiname kaip grasinimus, kuriuos reikia vertinti rimtai, nes kad ir tokie grasinimai kartais atrodo keisti arba nesuprantami, turime patirties, kai tie grasinimai buvo įgyvendinti. Tokia situacija buvo su nelegalios migracijos organizavimu prie Europos Sąjungos sienų, tai taip pat buvo Minsko grasinimas, organizuota Minsko režimo pagalba“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė premjerė.

Ji pabrėžė, jog ginčai turi būti sprendžiami civilizuotu ir teisiniu būdu.

„Jeigu kažkam atrodo, jog interesai yra pažeisti ar kažkokio susitarimo nesilaikoma, tam yra veiksmai, procedūros. Yra kreiptasi į teismą dėl Vyriausybės sprendimo praėjusią savaitę, ką aš vertinu kaip normalų žingsnį pusės („Belaruskalij“ – BNS), kuri mano, kad jos interesai buvo pažeisti, ir taip turbūt reikėtų tuos žingsnius spręsti“, – sakė I. Šimonytė.

„Tuo keliu ir būtų galima eiti, o tie grasinimai, tai kiek jie bus realizuoti, nežinau, bet vertiname, koks būtų jų poveikis ir sprendžiame, kokie būtų alternatyvūs sprendimai tuomet“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat kalbėjo, jog Vyriausybė įpareigojo „Lietuvos geležinkelius“ nutraukti sutartį su „Belaruskalij“, ką ji ir turėjo padaryti, o procesai teisme yra už Vyriausybės kontrolės ribų.

„Aš manau, kad Vyriausybė tai, ką turėjo padaryti iki sausio 31 dienos, padarė. Dabar, aišku, yra daug procesų, kurie iš to kilo, įskaitant ir tą patį teisinį procesą, kuris yra pradėtas administraciniame teisme, bet čia jau yra už Vyriausybės kontrolės ribų ir tai yra visiškai teisėtas kreipimasis šalies, kuri nori ginti savo interesus teisme“, – sakė premjerė.

Atsakydama į klausimą, ar jau yra suskaičiuoti galimi nuostoliai ekonomikai, jei Baltarusija neįsileistų Lietuvos traukinių, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad teoriniai modeliai yra, bet žalos dydžio kol kas neįmanoma pasakyti.

„Mes nežinome, kokias konkrečiai atsakomąsias sankcijas gali pritaikyti Baltarusija. Tie modeliai yra, bet kol kas konkrečių skaičių tiesiog neįmanoma pasakyti, nes situacija yra kintanti“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Baltarusijos ministras pirmininkas Ramanas Haloučanka antradienį pareiškė, kad atsakomosios Minsko priemonės bus griežtos ir nukreiptos į geležinkelių transportą, vykstantį iš Lietuvos teritorijos.

R. Haloučanka taip pat pareiškė, kad Baltarusija Lietuvai pasiūlė surengti konsultacijas ir apibrėžti tolesnius santykius.

Pasak I. Šimonytės, Susisiekimo ministerija yra gavusi Baltarusijos institucijų kreipimąsi pagal dvišalę sutartį dėl tranzito.

Įgyvendindama pernai rugpjūtį paskelbtas ir gruodžio pradžioje įsigaliojusias JAV sankcijas „Belaruskalij“, Vyriausybė sausio 12 dieną patvirtino, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) ir Baltarusijos bendrovės neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl nuo vasario turi būti nutraukta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 02 16:57
Spausdinti