Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


DEGALŲ KAINOS
I. Šimonytė: Vyriausybė kol kas nemažins akcizo degalams
BNS
BNS foto

Degalinėse itin sparčiai augant kuro kainoms, Vyriausybė kol kas nesiūlys mažinti degalų akcizo, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Didžioji dalis litro (kuro – BNS) kainoje yra vis dėlto naftos kainos. Jūs matote, kaip kyla naftos kainos, naftos kainos kyla ir dėl neapibrėžtos situacijos naftos rinkoje, todėl kad nėra aišku, ar bus sankcionuojama rusiška nafta, ar į rinką ateis kitų tiekėjų nafta, kiek tos naftos ateis“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė I. Šimonytė, paklausta, ar valstybė gali kaip nors padėti amortizuoti degalų kainas.

„Todėl, kol bus neaiškumas, visos diskrecinės Vyriausybės priemonės, tokios, kaip akcizų mažinimas, man labai gaila, bet atsiguls tiekimo grandinės kišenėse. Tai Vyriausybė kol kas tokių siūlymų tikrai neteiks“, – pridūrė premjerė.

Kai kurie degalinių atstovai ragina valdžios institucijas mažinti degalams taikomą akcizą.

„Žiūrime kaip žiūrovai į teatrą, kas vyksta pasaulyje, bet savo kieme galime padaryti porą žingsnių ir tie degalai atpigs (...) Sumažinkime tą akcizą, nes vis tiek į biudžetą pinigai tai ateina. Padėkime žmonėms gyventi kažkaip, išgyventi“, – LRT radijui trečiadienį sakė Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas.

Bendrovės „INVL Asset Management“ analitikė Indrė Genytė-Pikčienė taip pat mano, kad akcizas galėtų būti sumažintas, tačiau apkarpyti kitus vartotojų mokesčius šiuo metu, anot jos, nėra galimybių

„Kas dėl akcizo, matyt, bus apie tai svarstoma. Platesnių PVM (pridėtinės vertės mokesčio – BNS) pokyčių, matyt, reikėtų vengti, nes vis tik turime ir patys valdžios sektoriaus išlaidų tikslus. Matome, kad operatyviai prioritetai keičiasi (...) labai stipriai apsikarpyti mokestine prasme mes neturime galimybių“, – LRT radijui sakė ekonomistė.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad neplanuojama sumažinti reikalavimo į degalus maišyti biopriedų ir taip juos atpiginti – pasak jo, dėl to šalies ūkininkai prarastų dalį pajamų, o iš naftą eksportuojančių valstybių tektų pirkti daugiau naftos.

„Biodalis, kurią maišome Lietuvoje į dyzeliną, benziną, yra Lietuvos ūkių pajamos, nes jie augina grūdus, rapsus, ir šitos pajamos grįžta į Lietuvos ūkininkų biudžetus. Bioetanolis ir biodyzelinas yra pajamos mūsų Lietuvos ūkininkams. Kai degalinės siūlo atsisakyti pelnų, tai mes atimtume šitas pajamas būtent iš Lietuvos ūkininkų“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį trečiadienį sakė S. Gentvilas.

Ministro teigimu, sumažinta biopriedų dalis degalus atpigintų vos 1 centu.

„Mes turėtume skatinti, kad būtent Lietuvos ūkininkai gautų pajamas (...) Man atrodo, kad yra tikslas kuo daugiau naudoti atsinaujinančių resursų, biopriedų“, – sakė S. Gentvilas.

Lietuvoje šiuo metu degalams taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas, be to, bešviniam benzinui taikomas 466 eurų už 1000 litrų, turinčiam švino – 579,24 euro, o dyzelinui – 372 eurų akcizas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 09 13:09
Spausdinti