Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


MAITINIMAS
I. Šimonytė: Vyriausybė pozicijos dėl PVM lengvatos restoranams nekeis
BNS
Lukas Balandis/BNS

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkui Mykolui Majauskui ir kai kuriems kitiems konservatoriams siekiant neribotai pratęsti 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo verslui, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė savo pozicijos šiuo klausimu nekeis.

„Vyriausybė savo pasiūlymo nekeis šiuo klausimu ir toliau laikysis nuostatos, kad šita lengvata buvo pasiūlyta laikinai“, – žurnalistams antradienį Seime sakė I. Šimonytė.

Dabar lengvata restoranams, kultūrai, pramogoms ir sportui galioja iki šių metų pabaigos, o Vyriausybė atsižvelgusi į energetinę krizę siūlo ją pratęsti iki kitų metų iki liepos.

Pasak jos, daugelyje Europos valstybių taikant PVM lengvatą maitinimo verslui kartu taikomas ir lengvatinis tarifas maisto produktams, kuris Lietuvai būtų finansiškai nepakeliamas.

„Diskutuoti, kuo skiriasi „Rimi“ ar kitame prekybos tinkle parduodamas Kijevo kotletas nuo Kijevo kotleto, kurį galima užsisakyti iš kažkokios maitinimo įstaigos, nesiveliant į kokybės ar skonio rodiklius, atsiranda daug kitų konkurencinių aspektų. Lietuvoje PVM lengvatos maisto produktams nėra ir ją būtų tiesiog finansiškai nepakeliama nustatyti“, – teigė I. Šimonytė.

„Todėl tai yra svarbus argumentas. Remtis europine praktika nelabai galime todėl, kad europinė praktika yra kiek kitokia“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, neribotai pratęstos PVM lengvatos naudą labiausiai pajustų didieji maitinimo tinklai, kurių produkcija yra „toli nuo restoranų kultūros“.

„Iš lengvatos beneficialų, pasakius tiesiai šviesiai, didžiausi lengvatos beneficiarai yra stambios tinklinės įstaigos, kurių parduodama produkcija, kaip čia pasakyti mandagiai, yra toli nuo restoranų kultūros, apie kurią kai kurie iniciatoriai nori daug kalbėti – tai, paprastai kalbant, yra greitas maistas“, – teigė I. Šimonytė.

„Ir tas greitas maistas nebūtinai yra pats sveikiausias, nepaisant to, kad ir aš kartais juo papiktnaudžiauju, bet vis dėlto skatinti šitą produkciją papildomomis mokesčių lengvatomis atrodo gana nepagrįsta“, – pridūrė ji.

2022 11 15 12:54
Spausdinti