Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


IQ FORUMAS
IQ forume Alytuje – apie globalius ir vietos iššūkius regiono verslui
IQ

Spalio 26 d. Alytuje vyks IQ forumas „Dzūkija 2022. Kaip tapti stipresniems po dar vienos krizės“. Tai – renginys Dzūkijos sostinės verslo, politikos ir visuomenės lyderius sukviečiantis jau trečią kartą.

IQ forumo partneriai Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje ir Finansų ministerija regionų verslininkams ir sprendimų priėmėjams pristatys Europos Sąjungos „Next Generation EU“ finansuojamą planą „Naujos kartos Lietuva“, o diskusijose su verslo ir savivaldos atstovais bus aptariama, kaip racionaliausiai panaudoti šias investicijas. IQ redakcija šį forumą rengia kartus su Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmais.

„Neapibrėžta geopolitinė situacija, energetikos išteklių kainų krizė, gresiantis ekonomikos nuosmukis svarbiausiose eksporto rinkose tampa iššūkiu visai Lietuvos pramonei ir verslui, ne išimtis ir Alytaus regionas. Bet įveikdami šias problemas turime mąstyti ir apie ilgalaikius sprendimus, kurie turėtų gimti verslo bendruomenės ir valdžios atstovų diskusijoje. Todėl kviečiu forume aktyviai dalyvauti Alytaus ir viso regiono verslininkus, išsakyti savo problemas, kad jas išgirstų ir Vyriausybė“, – teigė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius.

„Susiduriame su saugumo, gynybos, energetiniais iššūkiais. Rusija pradėjo karą Ukrainoje, paneigė visas civilizuoto pasaulio taisykles, o energijos išteklių eksportą naudoja kaip karo įrankį. Pagalba Ukrainai, energetinio atsparumo didinimas, Europos žaliojo kurso svarba pasikeitusioje geopolitinėje situacijoje ir ekonominių bei socialinių iššūkių, kuriuos sukėlė Rusijos invazija, sprendimas – klausimai, kuriems Europos Komisija skiria ypatingą dėmesį“, – sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

„Naujos kartos Lietuva“ plane numatytos reformos ir investicijos į žaliąją energetiką ir transportą, skaitmeninimą, švietimą, sveikatos ir socialinę sritis didins Lietuvos atsparumą galimoms krizėms ateityje. Šios 2,225 mlrd. eurų investicijos skatins tvarų, į aukštą pridėtinę vertę orientuotą, Lietuvos ekonomikos augimą tuo pačiu investuojant ir į žmonių kompetencijas bei įgūdžius“, – teigė Finansų ministerijos Investicijų departamento patarėjas Paulius Baniūnas. Anot jo, žaliajai pertvarkai ir skaitmenizacijai šiame plane numatyta didžiausia investicijų dalis – 69 proc. visų lėšų, o tai prisidės prie ilgalaikių ekonomikos transformacijos ir energetinio saugumo tikslų. Lietuvoje bus atsisakoma brangių ir taršių energijos išteklių importo, kad iki 2030 m. visą valstybei reikalingą elektros energijos kiekį būtų galima pasigaminti iš atsinaujinančių šaltinių.

IQ forume Alytuje pranešimus skaitys Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas M. Vaščega, Finansų ministerijos Investicijų departamento patarėjas P. Baniūnas, Alytaus miesto mero pavaduotojas Povilas Labukas, Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento vyr. ekonomistas Dovydas Poderys, Šiaulių banko Alytaus klientų aptarnavimo centro buvusi vadovė Irena Vanagienė. Diskusijoje „Alytaus regiono tvari plėtra: kur esame ir kur link einame“ dalyvaus Vilniaus PPAR prezidentas Sigitas Leonavičius, LR Seimo narys Lukas Savickas, Alytaus miesto mero pavaduotojas P. Labukas, Finansų ministerijos Investicijų departamento patarėjas P. Baniūnas.

IQ forumo Alytuje pradžia – 8.45 val., renginys vyks Dzūkų alaus restorane Vilniaus g. 35.

2022 10 20 15:37
Spausdinti